BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kétszáz traktorral bénították meg a forgalmat és tojást dobáltak a tüntetők Brüsszelben

Az Európai Unió agrárminiszterei ma tanácskoznak a tejtermelőknek nyújtott támogatási rendszer átalakításáról, miközben Brüsszelben mintegy 1 500 tüntető megbénította a forgalmat.

A körülbelül 200 traktorból álló konvoj bevonult Brüsszel belvárosába, ahol gyakorlatilag megállt a közlekedést. A rendőrség 500 tüntetőt szögesdrót mögé szorított, a feldühödött tejtermelők tojással dobálták az EU központjára – jelenti az AFP. A hatóságok információi szerint a belvárosban 1 500-an demonstráltak.

A tüntetők a tejtermelők igazságosabb támogatását szeretnék elérni, miközben jelenleg is tartanak a tárgyalások a tagországok mezőgazdasági miniszterei között. A francia delegáció a tejtermelőknek juttatott szubvenciók teljes átrendezését szeretné elérni, a huszonhetek pedig egyértelműen megosztottak a farmerek támogatását illetően.

A svéd agrárminiszter a találkozóra érkezve leszögezte, hogy a piac liberalizálását támogatja, ennek keretében 2015-re megszüntetnék a tejkvótát az EU-ban. A tizenkilenc tagállam által támogatott francia-német javaslat azonban a tejtermékek árának emelését célozza. Erlandsson közölte, hogy meghallgatja a tervet, de hozzátette, hogy az Európai Bizottság már jóváhagyta a tejtermelési lánc felülvizsgálatát. Számos tejtermékek árai megfeleződtek 2007 óta.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.