BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Paks felpörög: Egy kisebb erőműnek megfelelő plusz kapacitás

Néhány hét és eléri a paksi atomerőmű a 2000 megawattos teljesítményt. A szükséges beavatkozásokat már három blokkon elvégezték, most a 3. blokkon folyik a turbina átalakítás.

Hamvas István műszaki vezérigazgató-helyettes a TEOL-nak elmondta, alapvető elvárás volt a tulajdonos részéről, hogy nem veszélyeztetheti a teljesítménynövelési program az üzemidő hosszabbításét, és nem csorbulhat a szigorú biztonsági rend.

Emelt teljesítményen sincs más megítélés, minden biztonsági követelménynek maradéktalanul eleget kell tenni. Hogy ezekkel a feltételekkel megvalósul a kapacitásnövelés, az kivételes eredménye a paksi szakemberek munkájának, húzta alá.

Idén már három blokkon emelték a teljesítményt 8 százalékkal, utolsónak a 3. blokk maradt, amelyen augusztus 20-a után kezdődött el a négyévente sorra kerülő nagyjavítás, vele párhuzamosan pedig a turbina átalakítása. A munkák befejeztével ellenőrzött körülmények között terhelik fel a reaktort, amely így eléri az 500 megawattos névleges teljesítményt.

A mostani programmal – amelynek költségvetése a projektterv szerint közel 4,8 milliárd forint – 120 megawatt pluszkapacitás születik, ami egy kisebb erőműével felér. A beruházás azonban az új erőművek építésénél sokkal hamarabb megtérül. A gazdasági számítások szerint már 2010-ben kilowattonként 0,50 forintos fajlagos költségcsökkenés várható, s a beruházás három és fél év alatt behozza a ráfordítást.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.