BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Létrejöhet a világ harmadik legnagyobb légitársasága

A világ harmadik legnagyobb légi társasága jön létre a British Airways (BA) és a spanyol Iberia fúziója révén. Az ügyletről előzetes megállapodás született, a tranzakció várhatóan 2010 végén fejeződik be

Az Európai Bizottság jóváhagyására váró megállapodás alapján az Ibéria 45, a BA pedig 55 százalékos tulajdoni részesedéssel rendelkezik majd az újonnan létrejövő légitársaságban, amely 419 repülőgéppel rendelkezik majd és 205 úticélra indít járatokat. A két szerződő partnernek a fúzió évente 400 millió euró összegű költségmegtakarítást hoz majd – jelenti a BBC.

A BA a múlt héten 292 millió fontos veszteséget jelentett, amely nem csak összegszerű rekord, de ezzel először fordult elő a légitársaság történetében, hogy mínusszal zárta az első félévet. A brit cég helyzetét tovább nehezítik a szakszervezetekkel kapcsolatos konfliktusok, amelyek egyelőre megoldatlanok, ezért előfordulhat, hogy a sztrájkok az ünnepek idején bénítják meg a közlekedést.

Willie Walsh vezérigazgató úgy látja, a fúzióval olyan vállalat jön létre, amely versenyképes lesz a huszonegyedik században. A vezér közlése szerint mindkét légitársaság megtartja saját márkáját és örökségét. Az új cég vezérigazgatója Walsh lesz, míg az Iberia elnöke ugyanezt a posztot tölti majd be a konszernben is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.