BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A "zöldség" ára - Drágábbak lesznek a repülőjegyek

A Carbon Trust szervezet elemzése szerint átlagosan 3-7 százalékkal emelkedhetnek a repülőjegyek árai, ha 2012-től a légitársaságokat is bevonják az Európai Unió emissziós kereskedelmi rendszerébe.

25 eurós tonnánként emissziós árral számolva egy tipikus turistaút ára 5-6 százalékkal emelkedik 2012-től a Carbon Trust számításai szerint. Az európai emissziós politika keretében a légitársaságoknak kibocsátásuk 20 százalékát meg kell vásárolniuk. A jegyárak emelkedése a karbon kreditek árától és attól függ, hogy ennek mekkora részét hárítják át a cégek az utasokra.

Az elemzés szerint az áremelkedés főként a rövidebb utakat választókat sújtja majd, illetve a fapados cégek ügyfeleit, mivel a diszkont légitársaságok valószínűleg a fogyasztókra terhelik majd a plusz költségeket. A Carbon Trust adatai szerint egyes légitársaságok akár 30 százalékkal kevesebb széndioxidot termelnek, mint mások. Nem valószínű, hogy túlélhetnek azok a cégek, amelyek "nem elég zöldek".

A brit kormány klímaváltozással foglalkozó bizottságának jelentése szerint a következő negyven évben 200 százalékkal emelkedhet a repülési igény. A magasabb kereslet megemelheti az emissziós kereskedelemben alkalmazott árakat és nem csak a légicégek számára – írja a BBC. Az ár alakulásáról a jelenleg folyó koppenhágai klímakonferencián döntenek az illetékesek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.