BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Paksi pozíciók bebetonozva

Legalább 6200 megawatt új erőművi kapacitás építésére lesz szükség 2025-ig Magyarországon ahhoz, hogy biztosítani lehessen a zavartalan áramellátást. Ehhez nélkülözhetetlen a paksi atomerőmű bővítése is. Hosszú távú előrejelzésében a Mavir ekkorra legalább egy 1000 megawattos új atomerőművi blokkal számol – összegezhetők az EnKon konferencián elhangzottak.

A rendszerirányító Mavir kétévente készíti el a következő 15 évre szóló kapacitástervet, amely felméri a várható energiaigényt és a kielégítéséhez szükséges kapacitásokat. Jövőre várhatóan már stagnál az áramfogyasztás, majd évi másfél százalékkal bővül Tari Gábor, a Mavir vezérigazgatója szerint. Mint elmondta, a 2025-ig várhatóan teljesen leálló áramimport és az időközben leállítandó erőművek pótlását is figyelembe véve a fenti 6200 megawattnyi új kapacitásra lesz szükség, de akkorra rendszerbe állhat legalább egy új 1000 megawattos atomerőművi blokk is.

Nemrég befejeződött a paksi atomerőmű teljesítménynövelési programja azzal, hogy a hármas blokk november 13-án elérte a korábbi névleges teljesítményének 108 százalékát. Ezzel az erőműnek már mind a négy blokkja 500 megawattos teljesítménnyel működik, vagyis összteljesítménye elérte a 2000 megawattot. A tavaly közel 15 ezer gigawattóra áramot termelt létesítményben emellett hosszabb ideje dolgoznak az üzemidő meghosszabbításán is. Ennek során a mai négy blokk eredetileg tervezett harmincéves üzemideje további húsz évvel nő meg. Minden elvégzett vizsgálat és számítás azt igazolja, hogy az atomerőmű blokkjainak üzemideje 2032-ig és 2037-ig meghosszabbítandó.

Befejeződött a 2007. július 31-én indult Teller projekt is. „E program során kellett rendszerbe foglalni, megindítani és megvalósítani azokat a lépéseket, amelyek elvezettek az új atomerőművi blokk előkészítését jóváhagyó parlamenti döntéshez” – jelezte Lenkei István kapacitásbővítési igazgató. Lezárulásával július elsején új projekt indult Lévai néven. Ez már a bővítés, vagyis az új blokk vagy blokkok megvalósításának gyakorlati lépéseit készíti elő. Az előkészítés, a hálózati és a gazdasági számítások alapján inkább a nyomottvizes megoldású, 1000– 1600 megawattos teljesítményű blokk jöhet szóba. (De nem zárható ki ma még a könnyűvizes típus sem.)

Fontos, hogy ne prototípus, hanem már működő, s legalább hatvanéves élettartamú és terheléskövető üzemre alkalmas típus legyen. Lenkei István szerint mind a négy lehetséges nyomottvizes blokk EU-kompatibilis. Biztonsági tényezőik nem térnek el lényegesen egymástól, és megfelelnek a hazai nukleáris biztonsági előírásoknak. A projekt blokkonként mintegy 1000 milliárd forintba kerül. Az MVM maga is megépítheti, de célszerű lehet szakmai partnert is bevonni.


Ütemezés

Az engedélyezés, a tendereztetés, a tervezés időszükségleteit figyelembe véve 2014-re fejeződhet be az első új blokk tervezése. 2020–21 körül léphet be a rendszerbe az első új, a mostaniaknál legalább kétszer nagyobb kapacitású egység A hatodik paksi blokk 2024–25 körül kezdheti az áramtermelést.

A típusválasztás szempontjai (új paksi nukleáris blokk)

- Befektetői preferenciák

- A finanszírozás módja

- Az esetleges ellentételezés

- A tender műszaki és gazdasági tartalma

- Az építési konstrukció

- A finanszírozás módja

- Az esetleges ellentételezés

- A tender műszaki és gazdasági tartalma

- Az építési konstrukció-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.