BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyot fékezett az európai autópiac

Csökkent az európai autóeladások növekedésének üteme januárban a roncsautóprogramok megszűnése nyomán.

A tavaly decemberi 16 százalékhoz képest most januárban mindössze 13 százalékkal növekedett az új autók forgalomba helyezése az Európai Unió, Svájc, Norvégia és Izland területén – derül ki a brüsszeli központú Automobil-gyártó Szövetség (ACEA) adataiból.

A francia vásárlók januárban még a roncsautóprogramok megszüntetése előtt rendelt autókat vették át, ezzel 14 százalékot dobtak a piacon.

Németországban a decemberi 4,6 százalékos csökkenést követően folytatódott a trend: 4,3 százalékkal kevesebb gépkocsi kapott rendszámot januárban. Európa legnagyobb autógyártója, a Volkswagen 12 százalékkal növelte eladásait a múlt hónapban, főként a 29 százalékot javító Škodának köszönhetően.

David Arnold, a Credit Suisse londoni elemzője szerint a németországi visszaesés jól mutatja az autócsere-programok leállításának hatását. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.