BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre „zöldebb” az informatika

A környezettudatos informatika fogalma alig néhány éve jelent meg Magyarországon. A zöldebb IT-működés kevesebb energiafelhasználást, kevesebb elektronikai hulladékot, ésszerűbb beruházásokat, de ami még ezeknél is fontosabb, költségmegtakarítást is jelent.

Napjainkban ugyanis a hazai vállalatok környezettudatosabb működését még közel sem a zöldgondolkodás, hanem az azzal elérhető akár 20–50 százalékos költségmegtakarítás motiválja.

A globális vállalatok az elmúlt 5-10 évben kezdték el zöldkoncepciókkal újraszervezni működésüket. Felismerték, hogy a környezetbarát technológiák használatával akár 20-30 százalékos működésiköltség-csökkentés is elérhető. A gazdasági válság és a költségracionalizálás növekvő igénye miatt egyre több magyar cégvezető is kénytelen felismerni a zöldülésben a gazdasági lehetőségeket. A vállalatvezetők ez irányú tudásbázisa azonban még messze van az ideális szinttől.

A szolgáltatóknak is nagy felelősségük van ebben – mondja Zsembery György, az Invitel értékesítési és marketing vezérigazgató-helyettese. Egyrészt lehetőség szerint energiatakarékos és környezettudatos technológiát használva kell szolgáltatniuk.

Másrészt pedig sokszor és sok helyen kell elmondaniuk, hogyan lehet egy vállalat a hétköznapi IT-üzemeltetés során figyelemmel a környezetre, miért fontos mindez és persze azt is, hogy ez milyen előnyökkel, megtakarításokkal járhat számára. A személyi számítógépek és a szerverek működésére fordított energia sokba is kerül, és a környezetre is komoly terhelést jelent. A céges informatikai rendszer működtetése során egy átlagos vállalat – személyi költségeket és a beruházásokat nem számolva – a legtöbbet az áramfelhasználásért és a nagyobb teljesítményű gépek hűtéséért fizeti. Noha egy nagy teljesítményű szervergép által felhasznált energiamennyiségnek kevesebb mint az egyharmada az, ami a ténylegesen hasznos működéshez kell. A maradék 70-80 százalék a hűtésre, adapterekre, szünetmentes tápegységekre és más kiszolgáló perifériákra megy el. Ezek a költségek jelentősen csökkenhetnek akkor, ha a cég egy adatközpontban helyezi el vagy virtualizálja szerverparkját.

A virtuális szerverrel egy nagy teljesítményű kiszolgálón kap helyet a vállalat szervere, és mindig csak a kihasznált kapacitás után kell fizetni. Felesleges az óriási IT-„háttér” megvásárlása és fenntartása akkor, ha csak szezonálisan használjuk a kapacitást. Így kevesebb lesz az informatikai hulladék, és elegendő kisebb helyiséget bérelni.
További költségcsökkenést jelenthet, ha egy cég úgynevezett vékony klienseket használ az asztali PC-k helyett. Az így működő iroda kevesebb áramfelhasználást és IT-hulladékot jelent, minimalizálja az alkalmazottak „adatlopásának” lehetőségét is. A vékony kliensekben ugyanis nincs merevlemez, nincs DVD-író, ami megkönnyítené a céges adatok „mozgatását. Ezek a gépek hosszabb ideig használhatók, mint a 3-4 évente cserére szoruló PC-k.

Egy PC 700 vegyület
Egy számítógépben a periódusos rendszer szinte összes vegyi anyaga megtalálható, köztük arzén, ólom és némi arany is. Ez hulladékként veszélyt jelent a környezetre. A világon több mint egymilliárd számítógép működik. Magyarországon évente 130 ezer tonna e-hulladék keletkezik, ennek kevesebb mint egyharmada kerül szakszerű feldolgozókhoz. Tajvanon a számítógépek 85 százalékát visszagyűjtik és újrahasznosítják, vagy biztonságosan megsemmisítik. Az ottani tapasztalatok azt mutatják, hogy 20 ezer PC-ből 1500 gramm arany is kinyerhető. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.