BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bizonyított: az aszpirin véd a rák ellen

A fájdalomcsillapításra és a vérrögök képződésének megakadályozására használt, évszázados múltra visszatekintő aszpirin egy friss kutatás szerint hatékony bizonyos rákos megbetegedések megelőzésében.

A The Lancet orvosi szaklapban közölt tanulmány szerint öt éven keresztül napi 75 milligram aszpirin beszedése 20 százalékkal csökkenti a halálos rákbetegség kockázatát. A kutatók szerint a gyógyszer szedésének köszönhetően csökkent többek között a gégerák (-60 százalék), a vastagbélrák (-40 százalék), a tüdőrák (-30 százalék), valamint a prosztatarák (-10 százalék) kockázata. A jelek szerint a 74 milligrammnál magasabb dózis bevétele nem javít a hatáson.

A megállapítást nyolc kísérlet alapján szűrték le, amelyeket több mint 25 ezer betegen végeztek. Az aszpirinnal kapcsolatban további vizsgálatok szükségesek, elsősorban a kockázatok, így a belső vérzés és a gyomorbántalmak kapcsán, amelyek a tartós aszpirin kúra mellékhatásai lehetnek. A jelenlegi adatok szerint a gyógyszer szedése 2-3 ezer ember közül egy esetében csaknem duplájára emeli a belső vérzés kialakulásának kockázatát

Korábbi tanulmányok már rámutattak arra, hogy az aszpirin csökkentette a vastagbélrák kockázatát. Peter Rothwell, az angliai John Radcliff korház neurológiai klinikájának professzora a Bloombergnek úgy nyilatkozott: főként az egészséges, középkorú férfiak és nők profitálhatnak abból, ha hosszú időn keresztül szednek aszpirint. A hatás valószínűleg kisebb 75-80 éves korban, mert a rákbetegségek ekkora többnyire már kialakulnak.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.