BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csökkentek a spekulatív ingatlanfejlesztések tavaly

A 2008-as rekordok éve és a 2009-es alkalmazkodás éve után 2010 a stabilizáció jegyében telt a budapesti ipari ingatlanok piacán. A piac az év során az egyensúly irányába mozdult el, mind a kereslet-kínálat, mind a bérleti díjak terén. A fejlesztők kevéssé láttak perspektívát az ipari ingatlanokban, de csökkentek a spekulatív fejlesztések is - derül ki a Colliers legfrissebb tanulmányából.

„A piaci fejlemények nagyjából megfeleltek annak, amit a Colliers International várt az év elején, amikor is azt prognosztizáltuk, hogy a spekulatív fejlesztések drasztikusan csökkenni fognak, a keresleti szint hasonló lesz a 2009-es értékhez, valamint meg fog nőni az előbérleti szerződések szerepe. Azonban az új átadások mértékében tévedtünk, melyek alulteljesítették előzetes várakozásainkat.” – mondta Beck Tamás, a Colliers International ipari ingatlan üzletágának igazgatója.

Az ingatlan-tanácsadó cég tanulmánya szerint a fejlesztői aktivitás gyenge volt 2010-ben, mivel az új átadások összterülete csak 63 ezer négyzetméter volt, fele annak, amit eredetileg a szakemberek vártak. Ennek az oka az volt, hogy kevesebb fejlesztést indítottak el a vártnál, és a fejlesztők arra az álláspontra helyezkedtek, hogy ameddig jelentősebb üres területek vannak a piacon, addig nem kezdenek el új fejlesztést.

Az új kínálatnak a nagy része az év első felében került átadásra – négy spekulatív projekt 46 ezer négyzetméteres összterülettel –, míg a második félévben csak egy 17 ezer négyzetméteres built-to-suit (BTS) projektet adtak át. Ezek eredményeként Budapesten és környékén az ipari ingatlanok állománya 1,622 millió négyzetméterre nőtt.

A bérbeadások mértéke az év során nagyjából megegyezett a Colliers International várakozásaival, 122 ezer négyzetméter volt. Az összterület körülbelül negyede, 33,6 ezer négyzetméter keletkezett meglévő bérlők bővüléséből, megfelelve a historikus 15–40 százalék közötti mértéknek. Az újonnan bérbe adott területnek a 71 százaléka történt „big box” épületekben, 20 százalék közepes méretű úgynevezett „small unit” egységekben és 9 százaléka városi logisztikai épületekben. A small unitok különösen jól teljesítettek.

2010 során feltűnően hiányoztak a nagyméretű 5 000, illetve különösen a 10 ezer négyzetméter feletti bérleti tranzakciók, és ezáltal csökkent az átlagos bérlemény mérete is, kb. 1 300–2 000  négyzetméterre.
A logisztikai cégek, melyek korábban a bérbeadások nagyjából felét adták, szintén hiányoztak a piacról, most csak egy-két ilyen tranzakció történt. Ugyanakkor megjelentek a bérleti piacon a gyártó cégek, Budapesten és vidéken is.

2009-hez hasonlóan tavaly is sok bérleti szerződés újratárgyalás illetve meghosszabbítás volt. Azonban sok esetben ezek a tárgyalások közvetlenül a bérlő és a tulajdonos között zajlottak, ezért kevésbé transzparensek és túl kevés adattal szolgálnak ahhoz, hogy reprezentatívak lehessenek. „Tudomásunk szerint legalább 60–70 ezer négyzetméter újratárgyalása történt meg, de nem lennénk meglepődve, ha a valóság ennek akár kétszerese, vagy akár többszöröse lenne. Összességében elmondhatjuk, hogy a nézelődés, az aktivitás nagyon magas a piacon, sok cég keres megfelelő bérbe vehető területet, de egyelőre óvatosak maradnak, s gyakran még mindig kivárnak, hogy a piac hogyan alakul tovább.” – összegezte a 2010-es év keresleti mutatókat és eredményeket Beck Tamás.

Az üresedéssel kapcsolatban a szakember kifejtette, hogy mivel az elmúlt időszakban bizonyos mennyiségű ipari bérlemény felszabadulására is sor került, a múlt év bérbeadásai arra voltak elegek, hogy a nettó piaci felszívás a spekulatív épületek tekintetében 25,6 ezer négyzetméter legyen, szemben az előző évben elért 50 ezer négyzetméterrel. Ez pozitív jelnek tekinthető, mivel azt jelzi, hogy a stabilizáció megtörtént és a piac egyensúlyi állapot közelében van. A pozitív nettó felszívás eredményeként az üresedési ráta valamelyest csökkent 2010-ben, s az év végén 20,7 százalék körül volt, az előző év végi 21,2 százalékhoz képest. Az üres terület mérete 336 ezer négyzetmétert tett ki 2010 végén.

Ezen belül a spekulatív épületekben az üresedés kis mértékben nőtt, az előző évi 23-ról 24 százalékra, míg a BTS épületekben csökkent, 17-ről 13 százalékra. Az üres területek továbbra is igen fragmentáltan helyezkednek el Budapesten és környékén. Míg 1 000–4 ezer négyzetméter között relatív könnyen lehet szabad helyet találni, addig 10 000 m2 fölötti egybefüggő területből csak nyolc helyszínből lehet választani, és 20 ezer négyzetméter fölött már csak négy helyszín áll azonnal beköltözhetően rendelkezésre.

A bérleti díjak stabilizálódtak az elmúlt évben, így a nagyobb alapterületű, „big box” raktárbérlemények nettó kínálati bérleti díjai általában 3,2–3,8 euró/négyzetméter/hó között mozogtak, míg a városi logisztikai épületek tekintetében 5 euró körül alakultak. A tulajdonosok leginkább menedzselik az üres területeket, s próbálják kedvező áron kiadni, ám ilyen esetekben értelemszerűen nem preferálják a hosszú távú szerződéseket.

Miközben az ipari ingatlanok adásvételi tranzakciós piaca teljesen halott volt 2009-ben, tavaly megindult kicsit az érdeklődés, leginkább a kisebb épületek és telkek iránt, főleg a KKV szektor részéről, bár tranzakció még így is igen kevés volt. Ugyanakkor a nagyobb épületek és telkek iránt továbbra is igen limitált az érdeklődés.

A Colliers International várakozása szerint 2011 a folytatódó stabilizálódás, illetve az enyhe építkezés éve lesz. Az átadások összterülete alacsonyabb lesz a tavalyinál, jelenleg csak két spekulatív fejlesztésről szólnak jelentések, összesen 10,5 ezer négyzetméter területtel. Ugyanakkor elképzelhető néhány BTS vagy előbérleti konstrukcióban megvalósuló fejlesztés is 2009 és 2010 után, amikor is sok cég leépített és racionalizálta működését. Az ingatlan-tanácsadó cég nem vár további drasztikus vagy jelentős bérlemény visszaadást, csökkentést 2011-ben.

„A bérleti piacon jelenleg látható nagy érdeklődés következtében azt várjuk, hogy a bérbeadás mértéke idén is hasonló lesz a tavalyihoz, ami magasabb nettó felszívást és láthatóan csökkenő üresedést fog eredményezni. A bérleti díjak továbbra is stabilak maradnak, illetve mindezek következtében enyhén emelkedhetnek. Az adásvételi piacon közepes intenzitás várható, de a nagyobb épületek iránt továbbra sem várható kiemelkedő kereslet.” – összegezte az ipari ingatlanok piacának 2011-es várakozásait Beck Tamás.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.