BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Most van elég búzánk vagy nincs?

Magyarországon elegendő mennyiségű gabonaalapú takarmány áll rendelkezésre a takarmányozási igények kielégítésére - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) kedden. Egy MTI által megkérdezett gabonakereskedő szerint idén 8-10 százalékkal csökkenhet a búza és a kukorica ára.

A VM közleménye szerint Európában is van elegendő gabonaalapú takarmány. Az információt az Európai Unió illetékes munkacsoportjában és a Nemzetközi Gabonatanács 2011. január 20-i jelentésében is megerősítették - teszi hozzá a minisztérium.

A tárca emlékeztet arra, hogy az elmúlt napokban számos "ellentmondó és nyugtalanító" hír jelent meg a gabonaalapú takarmány helyzetről, ami a hazai állattenyésztés számára kedvezőtlen piaci mozgásokat okozott.

Mint arról beszámoltunk, a magyar Agrárkamara becslése szerint a belvíz miatt eddig 200 ezer hektárnyi búza, repce és más kalászos vetemény már biztosan elpusztult, ez csaknem 15 milliárd forintos kárt jelent eddig a gazdálkodóknak. A belvíz miatt a kalászos gabonákból, elsősorban a búzából és a repcéből lesz kevés, az idén az optimális mennyiséghez képest akár 25 százalékkal is kevesebb lehet a betakarítható mennyiség

A közlemény szerint ugyanakkor csak kukoricából a hazai felhasználási igényeken túlmenően több mint 3 millió tonna termett Magyarországon. Kétségtelen tény ugyanakkor, hogy a takarmányárak – világpiaci, európai és hazai szinten is - a korábbiakhoz és a kívánatoshoz képest magasak.

Erőteljes gabonapiaci áremelkedésre a kevés jó minőségű termény, az időjárás és a várható hozamok miatt számítani lehetett, de a bekövetkezett csillagászati árakra azért nem – mondta az MTI megkeresésére Molnár Attila, az InVivo Trading Zrt. gabonakereskedő cég kereskedelmi vezetője. A csökkenés, pontosabban az árak visszarendeződése az év folyamán borítékolva van a búza és a kukorica esetében is, mindkét terménynél 8-10 százalékkal – vélekedett a szakember.

A szakmai szervezetek szerint nem ilyen jó a helyzet a kenyérgabona terén. A Gabonatermesztők Országos Szövetsége január 19-én nem zárta ki, hogy esetleg a magyar gabonakészletek nem tartanak ki az új termésig. Így az ország akár importra is szorulhat. Ezért a szövetség indokoltnak nevezte a Pékszövetség bejelentését, mely szerint jelentősen emelkedhet idén a kenyér ára.

A Pékszövetség szerint tavaly május óta a liszt ára csaknem 100 százalékkal emelkedett. Akkor ugyanis még 50 forintért lehetett kapni egy kiló lisztet, most 94-96 forint között van az ára, ráadásul szerinte február végére akár a 110 forintot is elérheti kilónként. Ehhez társul még a folyamatos üzemanyag-drágulás is, amely lényegesen megdrágítja a szállítást, és a sütéshez használt energia árának emelkedésével is kalkulálni kell. Emiatt a sütőipar a jelenlegi árakon már nem tudja adni a kenyeret a kereskedőknek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.