BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ismét fizethet az Apple - Ezúttal a Kodaknak

Az amerikai Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság várhatóan hamarosan kihirdeti ítéletét, mely szerint a Research In Motion és az Apple is megsértette szabadalmi jogait.

Az Eastman Kodak még tavaly indított eljárást a két telekommunikációs cég ellen, azt állítva, hogy a vállaltok megsértették a 2001-ben levédett, előnézeti kép alkotására használt technológiáját. Az AP szerint a várhatóan még ha kihirdetésre kerülő ítéletben az illetékes hatóság kimondja majd a jogsértést, ez pedig a Kodak számításai szerint közel 1 milliárd dolláros kártérítési kötelezettséget jelent a cég irányába.

A 131 éves vállalat számára kulcsfontosságú a szellemi termékek védelme és az ebből származó bevételek begyűjtése. 2008 és 2010 között a Kodak 1,9 milliárd dollárt kasszírozott jogdíjakból, a cég összesen 11 ezer szabadalmaztatott megoldással rendelkezik, ebből több mint ezer a digitális technológiára vonatkozik. A becslések szerint 2013-ig évente 250-350 milliárd dollárt gyűjt be a cég a szabadalmakból.

A Kodak egyébként tekintélyes bevételt gyűjtött a fent említett szabadalomból is, egy korábbi döntés szerint ugyanis a Samsung és az LG is bitorolta a technológiát, amelyért utóbb 550, illetve 414 millió dolláros kártérítést fizetett a két vállalat. A Kodaknak egyébként nagy szüksége van ezekre a bevételekre, hiszen hét éve csak egyszer, 2007-ben jelentett éves profitot és a tervek szerint az idei évet is vörösben végzi, mielőtt 2012-ben visszatérne a nyereséghez.

A közelmúltban jelentették be, hogy az Apple peren kívül egyezett meg a Nokiával a finn óriás szabadalmainak használatáról, az egyezség keretében az Apple fizet a Nokia szellemi tulajdonáért, hogy mely szabadalmakért és mennyit, azt nem hozták nyilvánosságra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.