BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Plázastop: A Lidlt és az Aldit is megfékeznék

A jelek szerint még ebben az évben felfüggesztik az újabb bevásárlóközpontok fejlesztését – írta tegnapi számában a Magyar Nemzet.

A lapnak Bányai Gábor, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának fideszes tagja elmondta, még az idén megszülethet az a jogszabály, amelynek alapján 2012-ben százezer lakos alatt legfeljebb négyszáz, a fölött legfeljebb nyolcszáz négyzetméteres üzletközpontok építésére adhatnának engedélyt. A politikus elmondta: az új jogszabály megalkotásakor figyelemmel lesznek arra, hogy ne sérüljön a szabad verseny, mégis hatékonyan megjelenítse a helybeliek és a kisebb üzletek érdekeit.

Az újabb bevásárlóközpontok létesítési engedélyezésének felfüggesztésére, illetve a kereskedelem újraszabályozására vonatkozó elképzelést eredetileg az LMP jegyzi. Az ellenzéki párt elképzelése szerint a plázastop fellendíthetné a kisebb boltok forgalmát, ennek megfelelően a javaslat nagy nyertese a CBA üzletlánc, valamint a másik magyar csoport, a Coop lehet, amelyek így, versenytárs híján egyeduralkodóvá válhatnak a kiskereskedelemben, ugyanis e láncok üzletei jellemzően a javasolt mérethatárokon belüliek.

A 400, illetve 800 négyzetméteres mérethatárt az LMP-s Szabó Rebeka azzal indokolta, hogy ezzel a törpeláncok – mint például a Penny Market, a Lidl vagy az Aldi – terjeszkedése is meggátolható, mert ezek megjelenése is „drasztikus változást” jelenthet a helyi erőviszonyokban.
A moratórium nemcsak a hipermarketekre, hanem azokra a bevásárlóközpontokra is vonatkozna, melyek javarészt kis boltoknak adnak otthont. Ilyenekből amúgy az idén 11 átadását tervezik, jövőre pedig 14 építkezés fejeződhet be.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.