BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eddig 4 milliárd dollárba kerül Murdoch-nak a lehallgatási botrány

A brit bulvárlap, a News of the World lehallgatási botránya eddig mintegy 4 milliárd dollárjába került a tulajdonos médiamogulnak, Rupert Murdoch-nak – áll a Handelsblatt cikkében.

Immár négymilliárd dollárra – átszámítva 2,8 milliárd – euróra rúg a News of the World brit bulvárlap lehallgatási botránya miatt elkönyvelt veszteség a kiadót is magába foglaló Murdoch-médiabirodalomban. A Handelsblatt számításai szerint ebből a legnagyobb tételt a befektetők bizalmának megrendülése után tapasztalt részvény árfolyamcsökkenés teszi ki. A vállalat a botrány kirobbanása után mintegy 3,2 milliárd dollárt halmozott fel a saját részvények vásárlására, arra az esetre, ha a papírok kurzusa erősen negatívba fordulna.

A Handelsblatt úgy tudja, hogy a News Corp. a brit BSkyB műholdas televízió felvásárlására szánt összeg egy részét is a részvény árfolyam szinten tartására különítette el. Murdoch eredetileg a televíziós társaság 61 százalékát vásárolta volna meg, ám részben a politikai nyomás miatt elállt az ügylettől.

A konszern a botrány július elejei kirobbanása óta egyébként piaci értékének 10 százalékát elveszítette. Murdoch tulajdonában összesen 306,6 millió részvény áll.

Ismeretes, konkurens lapok robbantották ki a News International gondozásában megjelenő News of the World botrányát, amely szerint a lap néhány éve feltörte és lehallgatta egy elrabolt, majd meggyilkolt kislány, a 13 éves Milly Dowler mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét, exkluzív értesülésekre vadászva.

Rupert Murdochot és fiát múlt héten hallgatta ki a brit parlamenti bizottság a lehallgatási üggyel kapcsolatban. Akkor mindketten kiálltak a véleményük mellett, mely szerint nem tudtak a visszaélésekről. A kipattant botrány miatt befejezte működését a 168 éves News of the World, a cég megvált két vezető tisztségviselőjétől és visszavonta a News Corp. a BSkyB szatelitszolgálatóra tett 12 milliárd dolláros ajánlatát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.