BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Északon könnyebb lakáshoz jutni

Az ingatlanárak és a jövedelemviszonyok alapján az Észak-Magyarországon élők tudnak „legolcsóbban” ingatlanhoz jutni.

Egy átlagos vidékinek kevesebbet kell dolgoznia egy ugyanakkora lakás megvásárlásáért a saját régiójában, mint egy budapesti vagy Pest megyei társának a Duna House elemzése szerint.

A lakások átlagos négyzetméterára nagy különbséget mutat országrészenként, de ha a régiós átlagkeresetet is beillesztjük a képletbe, kiderül, hogy hol mennyit kell dolgozni egy lakás megvásárlásához – derül ki a Duna House felméréséből. Az ingatlanközvetítő számítást készített, amelynek két változója a KSH legfrissebb Statisztikai tájékoztatójában szereplő, alkalmazásban állók havi nettó átlagkeresete és a Duna House Barométerében szereplő átlagos lakás-négyzetméterárak (panel- és téglaingatlanok együtt). Mindkét adat az idei állapotokat mutatja, és bár célszerűbb lehet a háztartások jövedelmét vizsgálni, arányaiban ez nem befolyásolja a végeredményt. A számítás alapján 2011-ben az ingatlanárak és a jövedelemviszonyok alapján az Észak-Magyarországon élők tudnak „legolcsóbban” ingatlanhoz jutni. Itt az éves nettó átlagjövedelemből 11,4 négyzetméternyi lakásra futná, míg a sor végén a főváros és Pest megye áll, ahol 7,9 négyzetmétert vásárolhatnak az éves átlagkeresetből. Utóbbi tekintetében torz a kép, mivel az ingatlanok árát az agglomeráció felhúzza, míg az átlagkeresetet az agglomeráción kívül élők nyomják le – hívja fel a figyelmet a Duna House elemzése.

„Amikor Pest megye árait átlagoljuk, akkor az agglomerációs árak nagyon felhúzzák az átlagot. Ha leválasztanánk Pest megyéről az agglomerációt, akkor a szomszédos megyék árai felé mozdulnának. A jövedelmek viszont a KSH alapján nem kiugrók, így a vásárlóerő nagyon alacsony, pedig a valóságban ez nincs így” – állítja Rutai Gábor, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.