BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kevés fejlesztés, sok üres hely

A befektetések piacán kiegyensúlyozottságra, az irodapiacon egy projekt, a Skanska Green House átadására számít a DTZ ingatlan-tanácsadó 2012-ben. A kiskereskedelmi ingatlanok területén inkább a felújítás és az újrapozicionálás lesz jellemző, míg az ipari szegmensben lassú erősödés várható.

Az idén tovább nőhet a saját igényekre kialakított úgynevezett build-to-suit fejlesztések száma, és ez lesz a meghatározó trend a következő években is – állítja Czifra Balázs, a DTZ magyarországi ügyvezető igazgatója évértékelőjében. A bérleti díjak tekintetében nem számítanak meghatározó változásra, a tulajdonosok rugalmassága és a bérlőcsalogató, illetve -megtartó kedvezmények továbbra is jellemzők lesznek a piacon. Az ingatlan-tanácsadó társaság szerint 2011 nem okozott nagy meglepetéseket, a piaci szereplők alkalmazkodtak a 2009-ben bekövetkezett változásokhoz, és megtanultak együtt élni az új körülményekkel. A bérleti piacokon a fejlesztési tevékenység megtorpanása és a magas üresedési ráta volt jellemző.

Tavaly az ingatlanbefektetési volumen növekedett 2010-hez képest, de még mindig a kockázatos piacok közé tartozik Magyarország. A bizonytalan gazdasági kilátások miatt a legtöbb intézményi befektető látóköréből kikerült hazánk. Mindezek ellenére a 2011-ben a befektetők által elköltött összeg túllépte az 500 millió eurót. A tapasztalatok szerint a magyar piac legnagyobb hiányossága, hogy kevés a központi fekvésű „prime” ingatlan és az ezek iránt leginkább érdeklődő intézményi befektető. Továbbra is problémát jelent, hogy az eladói és vevői árelképzelések még mindig nincsenek összhangban.

Az elmúlt évben Budapesten az irodapiacon a válság továbbra is éreztette hatását. Horváth Franciska, a DTZ irodapiaci vezetője szerint a kínálati oldalon igen mérsékelt aktivitást tapasztaltak mind az elkészült, mind az újonnan megkezdett irodaprojektek kapcsán. Tavaly összesen hat új irodaprojektet adtak át, összesen 95 ezer négyzetméter területtel, de mivel ezek egy részére már korábban előbérleti szerződések köttettek, az év végére ezek nem egész 20 ezer négyzetméterrel növelték az üres irodaállományt. Az idén biztosan csak egy irodaprojekt elkészülésével lehet számolni: a Skanska Green House irodaháza 17500 négyzetméterrel bővíti az újiroda-kínálatot.

Az összefoglalóból kiderül, 2011-ben három kiskereskedelmi ingatlant adtak át, 105 ezer négyzetméterrel bővítve az állományt. A piaci kilátások továbbra is bizonytalanok: az új kínálat 2012-ben 40 ezer négyzetméter alatt lesz, míg az újabb kiskereskedelmi fejlesztések valószínűleg 2014–15-re csúsznak át. Az elkövetkező időszakban az első és másodgenerációs kiskereskedelmi központok felújítása, újrapozicionálása lesz jellemző a bérlői és vásárlói kör bővítése érdekében.

Tavaly az ipari ingatlanok piaca elindult a stabilizáció útján; ez leginkább a bérbeadásokban nyilvánult meg, így a szint enyhén emelkedett, és 2011 harmadik negyedévében meghaladta a 2010 egészére vonatkozó adatokat. Magyarországon a fejlesztési aktivitás szinte teljesen megállt az ipari ingatlanok piacán, a DTZ 2012-ben sem számít jelentős változásra. A társaság prognózisa alapján 2012-ben és 2013-ban az ipari ingatlanok piacának lassú erősödésére számíthatunk, bár a gazdasági bizonytalanságok miatt továbbra is kérdéses, hogy a bérbeadási mutatók milyen szinteket érnek el. Az új bérleti szerződések következtében az üresesen álló területek száma csökken az elkövetkező egy-két évben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.