BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

MOSZ: Az állam korlátok nélkül ellenőrizhetné a termőföld piacát

Az állam nem csak kiterjedt jogosítványokat kapna a földpiac ellenőrzésében, de ezeket birtokpolitikai és más megfontolásokra hivatkozva gyakorlatilag törvényi korlátok nélkül, önkényesen alkalmazhatja – állítja a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) az új földtörvény koncepciójáról.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter eközben sajtótájékoztatóján arról beszélt: a tervezet egyik sarokpontja, hogy a termőföldet az tulajdonolhassa vagy vehesse haszonbérbe, aki megműveli, vagyis a földműves. A másik sarokpontnak pedig azt nevezte, hogy a földet meg kell védeni a bel- és külföldi spekulánsoktól.

Az új koncepció megalkotásának szükségességét legtöbbször a külföldiek tulajdonszerzésére vonatkozó moratórium lejártával kapcsolták össze, amihez képest a koncepcióból a termőföld tulajdonosi és használati viszonyai gyökeres megváltoztatásának szándéka olvasható ki – áll a MOSZ közleményében. Ez szerintük „igen rossz üzenet a magyar mezőgazdaság számára, amely a rendszerváltás után már elszenvedett – negyven százalékos termelésvisszaeséssel – egy ilyen átalakítást”.

A MOSZ szerint most amellett, hogy fenntartják a társas vállalkozások földtulajdonszerzésének tilalmát, meg akarják fosztani ezeket a termőföld jelentős részének használatától, nem számolva a következményekkel. A gazdaságok zsugorodása súlyos hatással jár a vidéki foglalkoztatásra – áll a közleményben.

A szabályozás középpontjában a földműves áll, aki hivatásszerűen a mezőgazdasággal foglalkozik – mondta Fazekas Sándor. A tervezetbe a Nemzetgazdasági Minisztérium is beleszólhat: a tárca nem támogatja, hogy adózási elemekkel szabjanak gátat a spekulációs földszerzésnek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.