BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hatvan éve nem pusztított így a szárazság az Egyesült Államokban

Az amerikai kormány 170 millió dollár (138 millió euró) értékben készül húst felvásárolni a farmerektől és ezzel stabilizálni a húsárak mélyrepülését. A felvásárolt húst pedig segélyprogramok keretében az arra rászorulóknak akarja juttatni - közölte a washingtoni földművelésügyi minisztérium.

Az 1950-es évek óta legsúlyosabb szárazságtól szenvedő farmerek részére már bejelentett 30 millió dollár összegű közvetlen segélyen felül Washington 100 millió dollárért sertést, 50 millió dollárért baromfit, valamint tíz-tíz millió dollárért bárányt és haladt készül felvásárolni. Ezen kívül Barack Obama elnök szerint utasították a védelmi minisztériumot, hogy most töltse fel a húskészleteit, ahogy erről a BusinessWeek amerikai magazin internetes kiadása beszámolt. Ezzel egy csapással két legyet lehet elintézni Obama szerint. Egyfelől így nyújtanak segitséget az amerikai farmereknek, másfelől a washingtoni kormány most jobb árakat kapna érte, mintha a húst későbbi időpontban szerezné meg.

Obama elnök a bejelentést az Egyesült Államok Iowa szövetségi államában tette, amely az USA legnagyobb sertéshús-, szójabab- kukorica és bio üzemanyag-termelői közé tartozik, és amelyet, szintén katasztrófa sújtotta területnek nyilvánítottak - mint a Közép-Nyugat 69 százalékát - a szárazság miatt.

Az egyik legfontosabb takarmánynak számító  kukorica ára  június közepe óta 57 százalékkal drágult s augusztus 10-én a chicagói tőzsdén rekord magasságúra, véka 8,5 dollárra szökött fel. Mivel egyre kevesebb farmer tudja megfizetni a takarmányt, sokkal több állatot vágnak le, mint különben ebben az időszakban. Emiatt a húsárak erősen zuhannak. Középtávon gazdasági szakértők jobban aggódnak az amerikai állattenyésztők, mint a gabonatermesztő farmerek túléléséért.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.