BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Dél-Afrika: Tömeges elbocsátás az illegális sztrájk miatt

Dél-Afrikában 12 ezer illegálisan sztrájkoló bányászt bocsátott el a világ legnagyobb platinakitermelő bányászati vállalata, az Anglo American Platinum (Amplats), a társaság ezzel a lépéssel igyekszik véget vetni az ország bányászati ágazatának más vállalatait is érintő sztrájkhullámnak.

Közel egy éve tart a dél-afrikai dolgozói érdekvédelmi szervezetek és a bruttó hazai termék 6 százalékát adó bányászati társaságok közötti ellentét. Januárban az Impala Platinum hasonló lépésben 17 ezer dolgozót bocsátott el, hogy véget vessen a szakszervezetekkel való feszült és eredménytelen bértárgyalásoknak. Akkor az Impala kitermelése hat héten keresztül állt, ami több mint 22 tonna termeléskieséshez (mai áron több mint 136 millió dollár) vezetett, és a platina nemzetközi jegyzése is 21 százalékkal nőtt.

A tiltakozások hullámának legsúlyosabb esete augusztus közepén volt, amikor a Marikana platinabányában a rendőrök 34 sztrájkoló bányászt lőttek agyon. Akkor a Lonmin cég végül engedett a bérköveteléseknek, és most a többi bányászati szakszervezet éppen erre hivatkozva követel magasabb bért más vállalatok dolgozóinak. Dél-Afrika adja a világ platinatermelésének 75 százalékát. Az értékes fémet elsősorban a járműipar hasznosítja autók katalizátorához.

A pénteken bejelentett 12 ezres elbocsátás annak a jele, hogy az Amplats nem akar engedni a követeléseknek - értékelt a Reuters brit hírügynökségnek Nic Borain politikai elemző. "Nehéz megmondani, hogy ez a lépés további zavargásokhoz vezet, vagy inkább csökkenti a tiltakozók lendületét" - tette hozzá. Egy elbocsátott dolgozó mindazonáltal inkább előbbi forgatókönyvet látszott igazolni: a dél-afrikai e-News hírcsatornának úgy fogalmazott: az Amplats ezzel "háborút indított".

A tiltakozási hullámhoz más ágazatok dolgozói is csatlakoznak. Mintegy 20 ezer teherautósofőr jelentett be hivatalos, kéthetes munkabeszüntetést.A Shell olajipari vállalat pedig "vis maior" állapotot jelentett be, mivel nem tudta teljesíteni a Johannesburg környéki üzemanyag-szállításait. "Van üzemanyag az országban, tehát nem ellátási kérdésről van szó. Az üzemanyagtöltő állomások ellátása jelent kihívást" - közölte a Shell.

A közlekedési SATAWU szakszervezet eközben a vasúti és kikötői dolgozók jövő heti munkabeszüntetését jelentette be. Ez a lépés azonban már a szén- és nyersanyagszállításokra is hatással lenne, még komolyabb gazdasági következményekkel. A zavargások az elnök Jacob Zumának is fejtörést okoznak, hiszen Afrikai Nemzeti Kongresszus pártja hagyományosan jó kapcsolatot ápol a szakszervezetekkel. Zuma egy csütörtöki beszédében igyekezett nyugtatni a kedélyeket, és úgy fogalmazott: amióta véget ért a fehér kisebbség egyeduralma Dél-Afrikában, azóta "képesek vagyunk túllendülni nehézségeinken, ha együtt dolgozunk".

Elemzők úgy vélik, hogy a közelgő választások előtt Zuma elnök aligha fogad el olyan, a gazdaságot stabilizáló intézkedést, amivel nem értenének egyet szakszervezeti szövetségesei. Így a dél-afrikai gazdaság helyzete tovább romolhat. A Moody Investors Services hitelminősítő az elmúlt héten éppen a gazdasági instabilitásra hivatkozva rontott Dél-Afrika adóskockázati besorolásán. Pravi Gordhan pénzügyminiszter pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány kénytelen lesz rontani az idei évre vonatkozó 2,7 százalékos növekedési előrejelzésén.
A dél-afrikai rand közel 2 százalékkal, három és fél éves mélypontra esett a dollárral szemben a pénteki kereskedésben. A három éves lejáratú államkötvények másodpiaci hozama pedig 13 bázisponttal 5,45 százalékra nőtt a kora délutáni órákban. Ugyanekkor a 15 éves lejáratú papírok hozama 17,5 bázispontos napi többlettel 7,7 százalékon állt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.