BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még vár a negyedik mobilcég

A Kúria mindenképpen foglalkozik a negyedik mobilcég ügyével, az új szolgáltató elindulására azonban szinte semmi esély nincs. Bár a hatvan napos határidő lejárata vészesen közeledik, a tervezett negyedik mobilszolgáltató egyelőre nem nyújtott be rendkívüli jogorvoslati kérelmet a Kúriához a társaságot elkaszáló, illetve a frekvenciapályázatot levezénylő Nemzeti Média és Hírközlési hatóságot (NMHH) elmeszelő bírósági ítélet miatt – erről Intődy Gábor, a három állami cég tulajdonában lévő MPVI kommunikációs igazgatója tájékoztatta a Világgazdaságot.

A Magyar Posta, a Magyar Villamos Művek, illetve a Magyar Fejlesztési Bank alkotta konzorcium az NMHH egy január végi döntése alapján vásárolhatta meg 10 milliárd forintért a 900 megahertzes frekvenciasáv öt megahertzes egybefüggő blokkját, s bár a konkurensek fellebbeztek a médiahatóság döntése ellen, a szervezet másodfokon is megerősítette határozatát. A három már piacon lévő saját hálózattal rendelkező (inkumbens) szolgáltató ezt követően fordult jogorvoslatért a Fővárosi Törvényszékhez, amely többszöri halasztás után szeptember közepén végül úgy határozott: hatályon kívül helyezi az NMHH végzését.

Az indoklás szerint a konzorcium el sem indulhatott volna az aukción, így az NMHH súlyos eljárási szabálytalanságot követett el, amikor nyilvántartásba vette az állami pályázót. A döntéssel a negyedik mobilcég – egyébként eredetileg év végére tervezett – indulása lehetetlenné vált, hiszen a társaság nem használhatja az elnyert frekvenciát, ennek hiányában pedig természetesen nem képes szolgáltatni.

Éppen ezért az ítélet kihirdetését követően mindenki azzal számolt, hogy a történet itt nem ér véget, és az MPVI vagy az NMHH a Kúriához fordul jogorvoslatért, erre azonban eddig nem került sor. Bár a feleknek két napjuk még van a szükséges lépések megtételére, s előzetesen szakértők biztosra vették, hogy az utolsó pillanatig kivár majd a negyedik mobilcég, ennek ellenére most már olyan véleményeket is hallani, amelyek szerint kiszáll a küzdelemből az MPVI.

A fordulat magyarázata az, hogy a kormányzat – ahogy ezt már korábban is jeleztük – minden bizonnyal lemondott az állami mobilcégről, amellyel egyébként eredetileg sem értett mindenki egyet, sőt információink szerint a tervnek kormányzati körökben is komoly ellenzéke volt. Más kérdés, hogy a Kúria akkor is foglalkozik az üggyel, ha az MPVI végül mégsem kér rendkívüli jogorvoslatot.

A Fővárosi Törvényszék döntésének pikantériája ugyanis, hogy az ítélettel a bíróság a médiahatóság végzésének nem csak az MPVI-re vonatkozó részeit semmisítette meg, hanem azokat is, amelyek alapján a három már piacon lévő cég, a Magyar Telekom, a Telenor, és a Vodafone összesen 34 milliárd forintért 5,8 megahertznyi frekvenciához jutott. Márpedig a szolgáltatók közül a Vodafone például a januárban vásárolt 2 megahertzes blokk segítségével érte el a 99 százalékos mobilnet-lefedettséget, amire komoly marketingkampányt is épített a cég, így számukra komoly veszteséggel járhat, ha a blokkot vissza kell adniuk.

Ennek fényében nem meglepő, hogy a Vodafone – ahogy erről a cégnél lapunkat tájékoztatták – már a bírósági döntés másnapján azzal a kéréssel fordult a Kúriához, hogy a grémium semmisítse meg a bíróság inkumbens szolgáltatókat érintő határozatát. A társaság kérését azzal indokolta, hogy a három vállalat keresete eredetileg is kizárólag a negyedik mobilcég frekvenciatartományát érintő NMHH határozatra vonatkozott. A Kúria egyébként ennek megfelelően már fel is függesztette a Fővárosi Törvényszék ítéletének végrehajtását.

Ágazati szakértők szerint a Kúria által kezdett felülvizsgálati eljárásnak – amely egyébként várhatóan jövő január-februárban zárul le – három különböző kimenetele lehet. A legkisebb valószínűsége annak van, hogy az összes szereplő megtarthatja az árverésen szerzett frekvenciát, hiszen bár a bíróság indoklásának bizonyos elemein lehet fogást találni, több olyan pont is akad, amin igencsak nehéz lenne.

Sokkal valószínűbb, hogy a Kúria helyben hagyja a Fővárosi Törvényszék döntését, s ezzel megsemmisíti az NMHH frekvenciapályázatot lezáró végzését. Ebben az esetben a médiahatóság kénytelen lenne visszavásárolni az értékesített blokkokat, úgy, hogy kamatostul fizeti vissza a vételárat, azaz a tranzakció értéke a 35 milliárd forintot is meghaladhatja (az eredetileg 34 milliárdos összeg a jegybanki alapkamattal kamatozik, ami jelenleg 6,25 százalék).

De az állam így nem csak az értékesítésből származó bevételtől esne el, de nem számolhatna a közeljövőben az egyéb frekvenciahasználatból származó díjakkal sem, míg az NMHH-nak új tendert kellene kiírnia, a Vodafone pedig akár kártérítési igénnyel is élhet az elszenvedett veszteségek miatt. Éppen ezért szakértők szerint a legnagyobb valószínűsége annak van, hogy az inkumbens szolgáltatók megtarthatják a megvásárolt frekvenciát, s a médiahatóság csak az MPVI-től vásárolja vissza a blokkot, azaz a Kúria a Vodafone kérésének tesz eleget.

A hármaké lehet a frekvencia

Érdekes kérdés, hogy ha az NMHH valóban visszavásárolja a három állami cég alkotta konzorcium számára értékesített frekvenciát, akkor mit kezd az önálló szolgáltatás indítására is alkalmas blokkal. Miután korábban a médiahatóság többször is sikertelenül próbált új szolgáltatót hadba állítani, nem kizárt, hogy a maradék frekvencia is a már meglévő szolgáltatóknál landol, amelyektől minden bizonnyal nagyobb bevételhez is juthatna az állam.

Christopher Mattheisen Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója lapunknak korábban elmondta: véleménye szerint a mobil távközlésben igen rövid időn belül frekvenciahiány alakulhat ki hazánkban. Bár a három saját hálózattal rendelkező mobilcég számára egyelőre elegendő a rendelkezésre álló sávszélesség, a piaci trendek arra utalnak, hogy néhány éven belül akár a szolgáltatásban is fennakadást okozhat a frekvenciaszűkösség.

Christopher Mattheisen Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója lapunknak korábban elmondta: véleménye szerint a mobil távközlésben igen rövid időn belül frekvenciahiány alakulhat ki hazánkban. Bár a három saját hálózattal rendelkező mobilcég számára egyelőre elegendő a rendelkezésre álló sávszélesség, a piaci trendek arra utalnak, hogy néhány éven belül akár a szolgáltatásban is fennakadást okozhat a frekvenciaszűkösség. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.