BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem adta fel a Sólyom

A Sólyom Hungarian Air­waysnél kialakult bizonytalan helyzet miatt már nem lehet beszállítónak jelentkezni a céghez. A társaság ügyvezetője, Vágó József a Világgazdaságnak azt mondta: nem csődöltek be

„A Sólyom nem csődölt be, a finanszírozása biztosított, ezt pedig a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatalának benyújtott, közjegyző által ellenjegyzett banki fedezetigazolás bizonyítja” – mondta lapunknak Vágó József. A Sólyom Hungarian Airways Kft. ügyvezetője szerint a hatóság folyamatos törvénysértésekkel, szándékosan lassítja az új nemzeti légitársaság engedélyezési eljárásait.

A banki fedezet elvileg azt jelenti, hogy a cég 73 munkatársa megkapja az elmaradt fizetését. Az arab befektetőkkel ugyan nincs aláírt szerződés, de szándéknyilatkozat van, ami Vágó József szerint elegendő a stabil működéshez. Eddig legalább különböző időpontok elhangzottak, hogy mikor kaphat engedélyt a Sólyom, de az ügyvezető most már nem bocsátkozott jóslásokba. Mint ismeretes, a Sólyom Holding vezetője, Lucsik János október 10-én közölte a cég 73 dolgozójával, hogy a potenciális befektetővel folytatott tárgyalások elakadtak, a cégnek pedig nincs pénze és nem tudja kifizetni az esedékes szeptemberi bérüket.

„A Sólyom Hungarian Airwaysnél kialakult helyzetre tekintettel, az üzleti etika elvei és saját erkölcsi normáim alapján saját hatáskörben úgy döntöttem, hogy a Minősített Beszállítói Adatbázisba való részvételi jelentkezések befogadását ideiglenesen felfüggesztem. Kérem, hogy az a gazdasági szereplő, amely eddig a dokumentációt megvásárolta, illetve részvételi biztosítékot fizetett be, – amennyiben tagságát a továbbiakban nem kívánja fenntartani és a már befizetett összegeket visszautalni kéri –, szíveskedjen tértivevényes levélben szándékát részünkre jelezni, a számlaszám egyidejű megjelölésével” – írta közleményében Lucsik János, mint a Sólyom Befektetési és Vagyonkezelési Holding ügyvezetője. A dokumentáció ellenértékét és a részvételi biztosíték összegét, ütemezetten, a szándék jelzésétől számított legkésőbb 60 napon belül térítik meg.

Lucsik János ennek ellenére bízik benne, hogy a munka és a fáradozás nem volt hiábavaló, a légitársaság elindulását követően a jövőben a Minősített Beszállítói Adatbázis be tudja tölteni eredeti funkcióját. A listán olyan komoly cégek is szerepelnek, mint a Magyar Telekom Nyrt., a T-Systems Magyarország Zrt., a UPC és az A-Híd Építő Zrt. A tagsági díj évente az elnyert szerződések nettó ellenértékének 2 százaléka, de minimum 100 ezer forint.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság ugyanakkor visszautasította a Sólyom vádjait. „A hatósági engedélyezéshez beérkezett anyagok azonban minden egyes eljárásban hiányosak, illetve nem megfelelőek voltak, így hiánypótlások kibocsátására volt szükség, melyek az eljárás határidejét hosszabbítják. Az engedélyek kiadása jelentős mértékben attól függ, hogy a kérelmező mikor képes hiánytalan és szakmailag megfelelő anyagokat benyújtani az egyes eljárásokban” – közölte a hatóság. Hozzátették: az engedélyezési folyamatot a szakmai szabályoknak megfelelően, a szokásosnál jelentősen gyorsabb munkatempóban végezték, ez az eljárásokban lévő dokumentumokkal egyértelműen igazolható.

A Sólyom nagyszabású és ambiciózus tervekkel lépett néhány hónappal ezelőtt a nyilvánosság elé, 2017-re például már 50 darabos flottával számoltak. Még augusztus közepén rövid időre leszállt az első Sólyom repülőgép a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, de visszarepült az angol bázisra alkatrészekért.

A Wizz Air Dubaira készül

„A reptér minden lehetséges segítséget megad a Sólyomnak” – mondta lapunknak Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs vezetője. A Sólyom még júliusban állapodott meg a reptéri céggel irodahelyiségek kibérléséről, és gyorsan be is költöztek. A rivális Wizz Air közben töretlenül szárnyal, a szeptember végén beindult moszkvai járat zsúfoltan közlekedik, október 25-én pedig már felszállnak az első gépek Dubaiba. November 3-i indulással és november 10-i érkezéssel 112 ezer forintba kerülne a jegy. Persze minél korábbi dátumra foglal az ember, úgy egyre drágább lesz.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.