BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szociális jelentőséget tulajdonít a VM a háztáji gazdálkodásnak

A háztáji gazdálkodás jelentőségéről lesz szó azon a konferencián, amelyet Gödöllőn tartanak csütörtökön. A vidékfejlesztési tárca korábban több programot is indított a háztájizás újbóli elterjesztésére.

Háztáji gazdálkodás és öngondoskodás – fenntartható foglalkoztatás a vidéki Magyarországon címmel rendeznek szakmai konferenciát csütörtökön a Szent István Egyetemen. A gödöllői felsőoktatási intézményben megtartott tanácskozáson a háztáji mezőgazdaság agráriumban, vidékfejlesztésben betöltött szerepe, és szociális jelentősége is téma lesz. Az eseményen Fazekas Sándor, vidékfejlesztési miniszter felszólal.

A vidékfejlesztési tárcát képviselő minisztériumi apparátus tagjai, köztük maga Fazekas Sándor is többször hangsúlyozta: a hazai agrárium megváltoztatásához programalkotásra és a termelők helyzetbe hozására volt szükség. A tárca korábi közlései szerint utóbbit szolgálja a háztáji gazdálkodás újbóli beindítása is, hiszen a magyar mezőgazdaság korábban akkor volt erős, amikor ez a szektor működött. Korában Fazekas Sándor is több ízben utalt rá: ha Magyarországon legalább félmillió ember háztáji termelésbe fogna, az ott előállítható árukból nem lenne szükség behozatalra.

A Vidékfejlesztési Minisztérium elképzelései között szerepel a nagyüzemek jelenlegi 50 százalékos arányát 20 százalékra csökkentése és – a kabinet jóváhagyása után – ötmilliárd forintos pályázati forrást meghirdetve egy átfogó, a háztáji gazdálkodást támogató program indítása.

Braunmüller Lajos-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.