BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új skizofrénia-szer: felgyorsulhat az engedélyezés

Újra benyújtotta a cariprazine nevű antipszichotikum törzskönyvezési kérelmét az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalához (FDA) a Richter és az Actavis. Az FDA visszaigazolta, hogy a hatósági véleményezési eljárás 2015 második negyedévére várható, így a készítmény az USA-ban óvatos becslések szerint a jövő év közepén kerülhet piacra.

A Richter az amerikai Forest gyógyszeripari vállalattal közösen fejlesztette a cariprazine nevű hatóanyagot. A Forestet tavaly felvásárolta az ír Actavis, így a fejlesztésben ez a cég lett a Richter partnere.

A törzskönyvi kérelmet skizofréniára és bipoláris mániára vonatkozóan még 2012 novemberében nyújtották be az FDA-hoz. A hivatal 2013 novemberében további információkat kért be, ezekkel kiegészítve adták be most ismét a kérelmet. A Richter tőzsdei közleménye szerint a cariprazine biztonságosságát és hatékonyságát több mint 2700 beteg bevonásával megtervezett klinikai vizsgálatok sora igazolta.

A vegyület klinikai fejlesztése jelenleg is zajlik felnőtt betegek körében a bipoláris depresszió kezelésére valamint major depresszióra, kiegészítő terápiaként. A cariprazine-t termékszabadalom védi, amely 2027-ben jár le. A Richter a cariprazine európai értékesítésében érdekelt, az új gyógyszert azonban először – legkorábban ez év közepén – az USA-ban kezdik majd forgalmazni.

 

VG-online-H.É.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.