Sokat lehet hallani manapság a különböző 3D technológiával előállított eszközökről, vagy éppen ételekről. Ezeken szinte szemrebbenés nélkül fut át a szemünk, mondván „mi ebben az újdonság?”. Most mégis meglepő hír bukkant fel a sajtóban, miszerint egy startup cég a gyorséttermek piacára próbálna betörni. Nem is akármivel: NASA technológiával, 3D nyomtatóval létrehozott pizzával.
A BeeHex nevű startup céget 2014-ben alapították, a formáció célja az volt, hogy olyan élelmiszereket gyártsanak, amit űrhajósok vihetnek magukkal az űrbe. Vagyis olyan ételt kellett kifejleszteniük, amely egy Föld-Mars expedíció alkalmával sem romlik meg. Így született meg az ötlet, hogy készüljön valódi „asztronauta pizza”. Az ötletet a NASA is támogatta, így összesen 125 ezer dolláros (kb. 35 millió forint) ösztöndíjban részesítette a BeeHexet. Ahogyan azonban az a startup cégeknél lenni szokott, az alapötlet később kissé átalakult.
A vállalkozás egyszerűen törölte eredeti koncepciójából az űrhajósokat, helyette inkább a kereskedelmi szolgáltatóknak gyártana egyedülálló pizzákat, illetve az ezek előállításához szükséges gépeket. Ezzel komoly sikert is érhetnének el, a Shef 3D névre hallgató ételgyártó technika ugyanis jelentős könnyebbséget jelentene a pizzériák számára. A gép működési elve egyszerű, a szakácsoknak csak be kellene tölteniük a nyomtatóba a pizza tésztáját, a feltétet és a sajtot, majd hagyniuk kellene, hogy a gép magától elvégezze a feladatát. Így nem csak komoly pénzösszeget, de időt és energiát is spórolhatnának.
A NASA-pizza egyelőre még nem elérhető a piacon, a nyomtatók piacra dobását a BeeHex csak idén szeptemberre tervezi. Addig csupán a nagyobb technológiai kiállításokon lehet találkozni vele.
Étterem a 3D bűvöletében
Tavaly július 25-én a londoni Shoreditchben kezdte meg működését a világ első, kizárólag 3D nyomtatóval készített ételeket forgalmazó étterme. A vendéglátóhelyen elsősorban a holland byFlow nevű cég 3D-nyomtatóit használják. Ezek olyan élelmiszerekkel működnek, amelyből krémes, vagy paszta állagú ételek állíthatók elő. A leggyakoribb alapanyagok az étteremben így a csicseriborsókrém, a csokikrém, a borsópüré, a kecskesajt, illetve a pizzatészta.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.