BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új gépekkel, női pilótákkal törne előre az EasyJet

Korábban ugyan harminc darab Airbus A320neo repülőgépet rendelt meg, most mégis inkább a nagyobb, A321neo típusra tart igényt az EasyJet – derült ki a légitársaság Airbus repülőgépgyártó-vállalattal kötött megállapodásából. Eszerint az első A321neo típusú repülőgép 2018 nyarán érkezik majd meg a légitársasághoz, amiért 127 millió dollárt (kb. 35 milliárd forint) fizet.

Az összegért cserébe a gépen összesen 235 ülés kap helyet, ezzel a típus az EasyJet flottájába tartozó A320-asnál 30 százalékkal, az A319-esnél 50 százalékkal képes több utast szállítani. Az A321neo típusok emellett költséghatékonyak is lesznek az EasyJet számára: az A320-asnál 8-9 százalékkal, az A319-esnél pedig mintegy 21 százalékkal lesz alacsonyabb az egy utasra jutó költség. Végezetül a típus egy utaskilométerre vetített szén-dioxid kibocsátása is kedvezőbb lesz a flotta tagjainál: az A320-ashoz képest 16 százalékkal, az A319-eshez képest pedig 21 százalékkal kevesebb káros anyagot bocsát a levegőbe.

Forrás: AFP

A légitársaság az új repülőgépek vásárlásán felül bejelentette azt is, hogy nyár elején komoly pilótatoborzásba kezd. Az EasyJet a tavalyi évben összesen 426 pilótát alkalmazott, ehhez most további 450 repülőgépvezetőt vennének fel. A légitársaság nem zár ki senkit a „For the love of Flying” elnevezésű programjából, a pályakezdő kadétoktól kezdve a tapasztalt pilótáig mindenki jelentkezhet. További előny, hogy a légitársaság minél több női pilótát is alkalmazna, amelyre az Amy Johnson-ról (a világ első női pilótája) elnevezett kezdeményezés ad lehetőséget.

A légitársaság beruházási, illetve növekedési kedvére okot adhatnak az első féléves üzleti beszámolójában szereplő adatok. Ezek szerint ugyanis az első félévben a vállalat árbevétele mintegy 1,8 milliárd forint volt, ami 3,2 százalékkal jelent magasabb összeget az előző év azonos időszakához képest. A cég egy ülésre vetített, üzemanyagár nélküli költségszintje 38,5 font (kb. 14 ezer forint) volt.

Az EasyJet utasforgalma 9 százalékkal növekedett, ami összesen 33,8 millió utast jelentett az első félévben. Hiába azonban az adatok javulása, a cég adózott eredménye az év ezen időszakában 236 millió fontos (85 milliárd forint) veszteség volt. Ez az adat egy évvel korábban csupán 18 millió fontot (6 milliárd forint) jelentett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.