BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szédítő tempóban hódítanak Magyarországon a SUV-ok

Az első öt hónap statisztikája nem kevesebb, mint 98 különböző szabadidőautó-típust tart számon a forgalomba helyezési bejegyzések szerint.

A tavalyi január–május időszak 29,06 százalékos piaci részesedésével szemben idén már 33,54 százalékon áll a piac felosztásának SUV-mutatója. Mindebben az a döbbenetes, hogy a korábban masszívan vezető kompaktok (alsó középkategória) népszerűsége 30,54-ről 27,79 százalékra esett vissza – márpedig az adatok nem hazudnak.

Az első öt hónap statisztikája (adatforrás: BM NYHÁT) nem kevesebb, mint 98 különböző SUV típust tart számon a forgalomba helyezési bejegyzések szerint, s hogy mennyire szerteágazó a paletta, arra az esztergomi gyártású Suzuki Vitara és a 64 milliós Bentley Bentayga is remek példa. Apropó, Vitara! A modell 3289 darabos forgalomba helyezéssel toronymagasan, 22,30 százalékkal vezeti az értékesítési sikerlistát, megelőzve a Dacia Dustert (1491 db/10,11 százalék) és a Ford Kugát (870 db/5,90 százalék).

A forgalomba helyezési bejegyzések az első öt hónapban nem kevesebb mint 98 különböző SUV típust tartanak számon

Van itt azonban más is, mégpedig a Hyundai előretörése. A SUV kategóriában jelenleg a Tucsonnal (5. hely: 581 db/3,94 százalék) és a Santa Fével (68. hely: 18 db/0,12 százalék) érdekelt dél-koreai gyártó a napokban mutatta be a nyilvánosságnak új, kompakt méretű szabadidő-autóját, amely az egyik kulcsszereplője lehet a márka 2021-es céldátummal meghirdetett európai offenzívájának. A népes kategóriába érkező, bátor formatervet képviselő Kona társaságában a következő öt évben 30 (!) új modellt vagy modellverziót dob piacra, s ezzel kontinensünk első számú ázsiai gyártójává kíván válni.

A Hyundai SUV kategóriás tervei nem megalapozatlanok, hiszen a Santa Fe 2001-es premierje óta már 1,4 millió szabadidő-autójuk talált gazdára, s az attraktív Kona is minden bizonnyal megtalálja majd a saját célközönségét. A típus mindenesetre jó ajánlólevéllel érkezik, hiszen egyebek mellett vetített kijelzője, gazdag vezetősegéd-arzenálja, 2600 mm-es tengelytávú kasztnija és dupla kuplungos sebességváltója is lesz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.