BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ezért drágulnak az élelmiszerek világszerte

A búza és húsfélék drágulása húzta felfelé júniusban az élelmiszerárakat a nemzetközi piacokon – jelezte az ENSZ élelmezési és mezőgazdasági szervezete.

A búza és húsfélék drágulása húzta felfelé júniusban az élelmiszerárakat a nemzetközi piacokon – jelezte az ENSZ élelmezési és mezőgazdasági szervezete. A FAO élelmiszerár-indexe hónapról hónapra nyomon követi a nemzetközileg legfontosabb öt élelmiszer-termékcsoport árváltozását azok kereskedelmi értékével súlyozva. Ez 1,4 százalékot emelkedett májushoz képest, és a 175,2 pontos júniusi átlag 7 százalékkal magasabb a tavaly ilyenkor regisztráltnál.

A gabonaár-index kiemelkedett a többi közül 4,2 százalékos drágulásával. A rossz amerikai terménykilátások miatt ugyanis hirtelen megugrott a magas fehérjetartalmú búza ára, pedig a kukorica ára a dél-amerikai rekordtermésnek köszönhetően éppen csökkent. A húsfélék és tejtermékek ára szintén nőtt, szemben a növényi olajokkal és a cukorral.

Hiány nem lesz

A búza kínálatának beszűkülése ellenére globálisan bőséges készletek állnak rendelkezésre a következő évre, olvasható a FAO Gabonakészletek és –igények gyorsjelentésében. A korábban becsültnél várhatóan szerényebb búzatermésre számíthatunk idén, ezzel szemben nagyobbra a kukorica és rizs esetében. A teljes globális gabonatermelés így elérheti a 2593 millió tonnát, 0,6 százalékkal elmaradva a 2016-os értéktől. A raktáron lévő gabona mennyisége tovább nő, elérheti akár a 704 milliió tonnát is, ami, ha teljesül, új rekordot jelent.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.