BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csúcsra járatják az ételfutárokat

Három év alatt kis híján megduplázódott, és mára meghaladja a milliós határt a házhoz szállított ételek havi adagszáma. A többség háromezer forintért rendel, két főre – tudta meg a Világgazdaság.

Rászoktak a magyarok az ételrendelésre, s a piac minden tekintetben nő: egyre többen és egyre többért vásárolnak ételt online. A házhoz szállított ételek forgalma évről évre több százezer adaggal bővül, ma már háromezer forintos a rendelési átlagérték

– tájékoztatta a Világgazdaságot Szórád Gábor, a NetPincér ügyvezető igazgatója. Mint elmondta, az üzletek kötelező vasárnapi zárvatartása idején megugró hétvégi rendelésszám a boltzár eltörlése után sem esett vissza, így hétköznapokon és hétvégeken szinte ugyanakkora az átlagos rendelésszám. Bár a hét eleje sokkal gyengébb, mint a hét második fele, az ebédrendelések és a vacsorarendelések aránya szinte azonos.

Hét végén később kezdődik az ebédrendelés, és délután négyig is elnyúlik, míg munkanapokon korábban ebédelnek az emberek

– közölte az ügyvezető.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Az étel-házhozszállítás piacára a jó idő kevésbé van hatással, mint az éttermekére, sőt az esős idő még nagyobb felfutást is hoz, mint a napsütéses – mondta Szórád Gábor. A NetPincérnek a Világgazdaság számára kigyűjtött adatai szerint nyáron 10-20 százalékkal kevesebb a rendelés, mint a többi évszakban, a meredek visszaesések pedig jellemzően a nagy ünnepek előtt mutatkoznak. Az ügyvezető a piac regionalitását firtató kérdésünkre hangsúlyozta, hogy

a vidéki városokban Budapestet jelentősen meghaladó mértékben nő a forgalom. Igaz, a tíz legaktívabb település, illetve kerület toplistájára a budapesti központi városrészek mellett egyelőre csak Pécs került fel, de az élbolyt szorosan követi Győr és Debrecen is az idei első féléves rendelésszám szerint.

A jellemzően két főre szóló, átlagosan háromezer forintos számlák közel felét már hitel- és SZÉP-kártyával fizetik ki, míg néhány éve csak egyharmadnyi volt a kártyás arány. A hazai háztartásokba nemcsak mélyhűtve, hanem futárral is leginkább a pizza érkezik. Az adagszámokból kiderül, hogy toronymagasan a pizza vezeti a kedvencek toplistáját: minden negyedik rendelésben szerepel. A különféle (például magyaros) ételeket magában foglaló kategória, a frissensülteké stabilan a második helyet foglalja el, miközben a desszert, a burger, a leves, a saláta, a tésztafélék időnként helyet cserélnek.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.