BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre több étterem száműzi az egyszer használatos műanyag termékeket

A komposztálható, lebomló csomagolóeszközök napi használatba kerültek és bár a tapasztalatok sokfélék, az adatok alapján a vendéglátóhelyek közel 30 százaléka már csak ilyen termékeket használ.

Az elmúlt három év trendjét követve a komposztálható, vagy lebomló csomagolóeszközök használata továbbra is emelkedést mutat, ennek alakulását a törvényi szabályozás is nagyban elősegítette – derült ki az Indepack Kft. felméréséből. 2022 az első olyan év, amikor 

a hagyományos műanyag és a lebomló csomagolóeszközöket vegyesen használó cégek száma (38 százalék) megelőzi a kizárólag egyszer használatos műanyag termékeket alkalmazó vállalkozásokat (33 százalék).

A válaszadók 60 százaléka nyilatkozta, hogy az új csomagolóeszközök használatával tenni szeretne a környezetvédelemért, ezért olyan eszközeit is lecserélte, amit a törvényi szabályozás még nem ír elő számára. Továbbá a vendégek általában örülnek a műanyagot leváltó dobozoknak, poharaknak, bár a válaszadók 10 százaléka tapasztalja, hogy panasz érkezik a környezetbarát dobozok árára. A cukornád, papír alapú termékek természetesen más tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a hagyományos dobozok, azonban a válaszadók csupán 12 százaléka tapasztal negatív visszajelzést.

Fotó: Nagy Zoltán

A vendéglátóhelyek harmada (32,6 százalék) tapasztalja, hogy a vendégszám kis mértékben visszaesett, ugyanakkor a válaszokból az is kiderül, hogy minden tizedik vendég az olcsóbb ételek közül választ. A covid időszak alatt a házhozszállítások száma megnőtt és ennek mértéke a válaszadók 51 százalék szerint az elmúlt 1-2 hónapban nem változott, 35 százalékuk szerint viszont visszaesés tapasztalható. 

Növekedést csupán a vendéglátóhelyek 14 százaléka tapasztal. Ahogy a korábbi évek kutatásai is mutatták, a válaszadók 70 százaléka továbbra sem tervezi tartós, visszaváltható csomagolóeszközök bevezetését. Jelentős részük, azért, mert a visszahozott edények mosogatását nem tudják megoldani. 10 százalék nyilatkozta, hogy próbálta már a tartós dobozokra történő átállást, de a vendégek sajnos nem hozták vissza a dobozt, ezek pótlása folyamatos beruházást igényelt a vállalkozástól.
 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.