A Kárpátalján jól ismert Chateau Chizay bortermelő vállalat a saját létesítményeiben Sharma-Martinotti módszerrel kezdi meg a pezsgők gyártását, valamint új üzemet is létesít – számolt be róla a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.
A népszerű Carpathian Sekt pezsgő ezentúl teljes mértékben kárpátaljai termék lesz, a helyi szőlőfajták fürtjeitől a pezsgőspohárig. Az új gyártósoron az első palackozás már 2022 decemberében megtörtént – erről a cég igazgatója beszélt.
Dmitro Szoludko elmondta, hogy Ukrajna újkori történetében ez lesz az első olyan üzem, amelyik Kárpátalja területén akratoforikus módszerrel (erjesztés kádban) habzóborokat tud előállítani.
A piacon 1995 óta vagyunk jelen, két termelési telephelyünk van. A bortermelés Sárosorosziban működik. Az idén hozzávetőleg másfél ezer tonna szőlőt dolgoztak fel ott. Ugyanitt egy új üzem is létrejött, engedélyt kaptunk az ukrajnai szőlőpárlat és konyak gyártására
– nyilatkozta a bejelentés kapcsán a cég első embere.
Pezsgőkultúra – luxus a pohárbanÁllítólag ma már másodpercenként kibontanak egy Moët & Chandon champagne-t a világon, és az utóbbi tíz évben a hazai pezsgőkultúra is nagy változáson ment keresztül, elmozdulva a tudatos fogyasztás irányába. A pezsgő háromszáz éve csavarja el a fejünket – a Michelin Guide által díjazott executive sommelier-t, Langó Tamást kérdeztük róla. |
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.