BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Piacra dobták a Dunaferrt

A Dunaferr vasmű értékesítése közvetlenül 3700 dolgozót érinthet.

Részvételi felszólítást tett közzé a Fővárosi Törvényszék a felszámolás alatt álló Dunaferr ügyében április 20-án a cégközlönyben, vagyis megkezdődik a vasmű értékesítése – írta meg a Portfolio

A 4442 oldalas nyilvános részvételi felhívásban felidézik, hogy a törvényszék végzésével 2023. január 5-ei hatállyal 

elrendelte az ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt. „f.a.” felszámolását. Ezt követően április 12-én az ISD Kokszoló is hasonló sorsra jutott. Az ISD Dunaferr és az ISD Kokszoló a továbbiakban együttesen az adós. 

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A két adós közös társaságot tervez alapítani a felszámolási eljárás lezárásaként, és ezt tervezi értékesíteni a felszámoló. A felhívás szerint 7

az ISD Dunaferrnél 3034, míg a kokszolónál 612 fő érintett, míg az értékesítésig felveendő további munkavállalók száma 40 fő. Vagyis közvetlenül 3686 dolgozó megmentéséről van szó a gyár megvásárlásával.

Korábban a Világgazdaság megírta, hogy a Dunaferr iránt is érdeklődik a Liberty acélipar csoport. A Liberty bérgyártási megállapodást kötött a Dunaferr felszámolójával, tavaly év végén pedig a csőd széléről rángatta vissza a vasművet azzal, hogy más európai telephelyeiről nyersanyagot szállított a kokszolója és a nagyolvasztója működtetéséhez. Már újraindult a Dunaferr nagyolvasztója, a meleghengerműve és a legtöbb termelőegysége. Magyar részről tekintélyes partnerrel való együttműködésről van szó: a Liberty éves hengerelttermék-kapacitása több mint 10 millió tonna, a folyékonyacél-kapacitása 14 millió tonna a honlapja szerint, a világ több mint 200 helyén pedig mintegy 30 ezer dolgozót foglalkoztat.

Exkluzív: megszólalt a Liberty a Dunaferr ügyében

Ígéretes együttműködés lehetőségét fogalmazták meg a Dunaferr Zrt.-vel kapcsolatban a társaság kérője, az angol Liberty Steel Group vezetői a Világgazdaságnak adott interjúban. Pénzügyi részleteket nem közöltek, az ígéretekkel pedig óvatosak: arról például csak idővel nyilvánítanak véleményt, hogyan biztosítható legjobban a hosszú távon fenntartható üzletmenet.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.