BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Social Media User Illustration Photos meta facebook marketplace

Brutális bírságra számíthat a Meta az EU-ban

Brüsszel szerint a Facebook törvényt sért, és aláássa a riválisok piaci pozícióját ingyenes Marketplace-szolgáltatásával. A Meta emiatt akár több milliárd eurós bírságra számíthat, valamint az online piacterét is teljesen át kellene alakítania.

Sok technológiai óriás után most a Facebook anyavállalata, a Meta is súlyos bírságra számíthat az Európai Unióban, miután Brüsszel azzal vádolja az amerikai vállalatot, hogy versenyellenes gyakorlatokkal próbálta meg leuralni az online apróhirdetési piacot.

Social Media User Illustration Photos meta facebook marketplace
Brutális bírságra számíthat a Facebook Marketplace miatt a Meta az Európai Unióban / Fotó: NurPhoto via AFP

A Financial Times értesülései szerint a döntés akár már a jövő hónapban is megszülethet, amivel az EU versenyjogi vezetője, Margrethe Vestager egy utolsó hajrával távozna az Európai Bizottságból.

Az uniós szabályozó hatóságok szerint ugyanis a Meta azzal, hogy összekapcsolta a Marketplace online piactér-szolgáltatását a közösségimédia-platformjával, igazságtalan előnybe került riválisaival szemben.

A bizottság állításai alaptalanok. Mi folyamatosan együttműködünk a szabályozó hatóságokkal, hogy bizonyítsuk: termékinnovációink csak a fogyasztókat és a versenyt szolgálják 

– olvasható a vállalat közleményében, amelyben a Facebook fejlesztője megígérte, hogy ismét fellebbeznek az ügyben.

A hamarosan véget érő versenyjogi vizsgálat 2019-ben indult, miután a riválisok azzal vádolták a Metát, hogy visszaél a Facebook erőfölényével, mivel ingyenes szolgáltatásokat kínál, miközben hasznot húz a platformon gyűjtött, főként vállalkozásoktól származó adatokból.

Újabb eljárást indít az EU a Meta ellen, ezúttal a gyermekvédelem van porondon

Az Európai Bizottság újból eljárást indított a Meta ellen. Az EU ezúttal a gyermekvédelem kapcsán vizsgálja a Facebookot és az Instagramot.

A Bizottság 2022. decemberi első döntése szerint a vállalat torzította a versenyt az online apróhirdetések piacán a Facebook platformját kihasználva, ahol a begyűjtött adatok segítségével személyre szabott hirdetésekkel tudta célba venni a felhasználókat.

A Meta már akkor is fellebbezett a döntés ellen. Ha a technológiai óriáscéget bűnösnek találják, akár a globális éves bevételének 10 százalékát kitevő büntetésre is számíthat, amely 2023-ban közel 135 milliárd dollár volt. A hatóság azonban jellemzően sokkal alacsonyabb szankciókat szab ki.

A tech óriás azzal érvelt, hogy a Facebook Marketplace erősen versengő környezetben működik, és nem használja fel a platformján megjelenő riválisai adatait versenyelőny szerzésére.

A 2016-ban indított Facebook Marketplace egy népszerű platform használt áruk, különösen háztartási cikkek, például bútorok vásárlására és eladására. Az elmúlt években azonban új belépők jelentek meg versenytársként a speciális piacokon, például a divat területén.

Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke eközben új csapatát készíti fel az EU végrehajtó testületének következő ötéves ciklusának megkezdésére, ami késleltetheti a döntés bejelentését is. Von der Leyen kedden közölte, hogy a spanyol Teresa Ribera veszi át Vestager helyét a blokk versenyhatóságának élén.

Vestager, aki november elején készül távozni, szerette volna lezárni a Facebook elleni vizsgálatot, mielőtt véget ér a mandátuma a versenyjogi felügyelet vezetői posztján. Az uniós biztos hatalomra lépésének első percétől kezdve próbált leszámolni az olyan technológiai óriásokkal, mint a Meta, az Apple vagy a Google, amelyek szerinte visszaélnek a piaci súlyukkal, és lehetetlenné teszik a versenyt Európában.

Távozik az Európai Bizottságból a technológiai cégek rémálma

A technológiai óriások ellen határozottan fellépő Margrethe Vestagert nem jelöli ismét biztosnak a dán kormány. A versenyjogi biztos többek között a Google-t és az Apple-t is célba vette.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.