BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Továbbra is vonzó ajánlatokkal verik át az embereket a Primark nevében

Korábban több áloldal eltűnt az internetről, azonban továbbra is vannak olyan webshopok, amelyek állandó akciókat kínálnak a Primark nevében. Sokan ráfáztak már.

A Világgazdaság írta meg elsőként, hogy hosszú ideig csapták be az óvatlan vásárlókat a különféle áloldalalak a Primark nevében. Vásárlásonként a kár a több tízezer forintot is elérte, illetve a megtévesztő oldalak a személyes adatokat is jogtalanul begyűjtötték. 

Vonzó ajánlatokkal próbálkoznak a csaló webshopok / Fotó: AFP

Az első magyarországi Primarkot május végén nyitották meg a budapesti Arena Mallban, és a cég közölte, hogy

a Primark-termékeket kizárólag a budapesti üzletben lehet megvásárolni, online étékesítést harmadik félen keresztül sem indítottak el, illetve a hivatalos magyar oldalon csupán a hazai kínálatot lehet áttekinteni.

Hivatalosan csak Nagy-Britanniában lehet online vásárolni, ennek ellenére még az első budapesti bolt megnyitója előtt is különböző magyar nyelvű webshopokkal találkozhattak az érdeklődők, például a primark-magyarorszag.com vagy a primarkhungary.com nevű oldallal. Többen panaszkodtak, hogy hiába vásároltak ezeken a felületeken, soha nem kapták meg a megvásárolt termékeket. Később törölték az áloldalakat, azonban a korábbi megtévesztő webshopok eltüntetése után újabbak jelentek meg: például 

  • primarkmagyarorszag.com, 
  • primarkhungarywebshop.com vagy 
  • primarkonlinewebshop.com néven.
Továbbra is átverik az óvatlan vásárlókat a kamu Primark-webshopok / Forrás: Világgazdaság

A korábbi áloldalakhoz hasonlóan ezek a csaló oldalalak is webshopként funkcionálnak, ahol felnőtt-, illetve gyermekruhák, kiegészítők között válogathat az óvatlan vásárló. 

A felhasználó biztosan csaló webshopon van, ha a felületen minden termék leárazva van meghirdetve, sőt az első rendelés esetén 5 százalékos pluszkedvezményt adnak. Ilyen akciói nincsenek a Primarknak.

Az egyik pórul járt vásárló arról számolt be egy fórumon, hogy a gyerekének vásárolt be 40 ezer forint értékben az egyik áloldalról, de végül egy darab napszemüveget kapott Kínából. 

A Primark hangsúlyozza, hogy továbbra sem működtetnek webshopot Magyarországon, és azt tanácsolja a vásárlóknak, hogy ne osszák meg személyes adataikat az interneten ismeretlen harmadik féllel.

Hivatalosan harmadik félen keresztül sem lehet vásárolni Primark-termékeket, noha az eMAG-on vagy a Glami.hu keresőplatformon is több árut kínálnak román cégeken keresztül.

Új törvény segíti az online csalások elleni védekezést

Korábban arról is beszámoltunk, hogy itthon az online csalások elleni védekezés részeként felgyorsítanák a bankok közti információcserét. Egy új jogszabály szerint 

a bűncselekmények felderítésében részt kell venniük az online piactereknek is, amelyek intézkednek a csalásokra használt felhasználói fiókok törléséről. 

Fontos változás, hogy a nyomozó hatóság ügyészi engedély nélkül kérhet le bizonyos banki és telekommunikációs adatokat, így gyorsabb lesz a személyek azonosításához szükséges adatok gyűjtése.

További tervek között szerepel idén ősszel újabb jogszabályok elfogadása, amelyek a nyomozó hatóságok és a bankok közötti együttműködés megerősítését célozzák. Jelenleg 15 áldozatsegítő központ működik országosan, a jövőben minden megyeszékhelyen terveznek létrehozni ilyeneket, ahol azonnali segítséget nyújtanak az áldozatoknak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.