BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Upset,And,Depressed,Girl,Holding,Smartphone,Sitting,On,College,Campus
 15-24 évesek 45 százalékának van mentális betegsége a világon.

Rémisztő adat derült ki a fiatalok állapotáról

Ausztrál tudósok rájöttek, hogy a fiatalok közt miért terjednek a mentális betegségek: a közösségi média, a globális felmelegedés és a munkanélküliség miatti bizonytalanságok nyomasztják őket. A 15–24 évesek 45 százalékának van ilyen egészségügyi problémája. A mentális betegség a jövőben egyre több fiatalt érinthet.

A generációk közti egyenlőtlenség, a közösségi média, az alacsonyabb bérek, a bizonytalan foglalkoztatás és az éghajlati válság mind-mind közrejátszik abban, hogy a fiatalok mentális egészségügyi állapota világszerte drasztikusan romlik – derült ki egy szerdán közzétett kutatásból, amelyről a The Guardian számolt be.

Upset,And,Depressed,Girl,Holding,Smartphone,Sitting,On,College,Campus
 15-24 évesek 45 százalékának van mentális betegsége a világon.
A 15–24 évesek 45 százalékának van mentális betegsége a világon / Fotó: Shutterstock

Ez azt jelenti, hogy 

egyre több fiatal kerül olyan egészségi állapotba, amely miatt jó esetben rövidebb időre kiesik a munkaerőpiacról, szélsőséges esetben pedig korai halált halt.

Ezek aránya az egészséges életvitelben élőkhöz képest meredeken emelkedett az elmúlt 20 évben – állapította meg a The Lancet Psychiatry Commission fiatalok mentális egészségével foglalkozó kutatásáról készült tanulmány.

A kutatást Patrick McGorry pszichiáter vezette, aki szerint „ez a legsúlyosabb közegészségügyi probléma”, és ha más, például a cukorbetegséggel vagy rákkal kapcsolatos statisztikák romlanának ilyen mértékben, akkor a kormányok drámai intézkedéseket hoznának.

Unrecognizable,Woman,Psychotherapist,Conducts,Therapy,With,Teenager.,School,Psychologist.,Frustrated
A világ országai keveset tesznek a fiatalok mentális egészségéért / Fotó: Shutterstock

Míg a mentális betegségek a 10–24 év közöttiek legalább 45 százalékát érintik, addig a kormányok az egészségügyi költségvetéseikből átlagosan 2 százalékot fordítanak a kezelésükre.

A jelentés szerint még a leggazdagabb országokban is fele annyi a segítség ezen a téren, mint amennyire a társadalomnak szüksége van.

Régen minden jobb volt?

„A felszínen úgy tűnhet, hogy az előző generációknak nehezebb dolguk volt, tekintettel a nagy gazdasági világválságra, a világháborúkra és a nukleáris fenyegetésekre. Valójában azzonban sokkal kevesebb biztonság és remény övezi a jelenlegi generáció jövőjét, mint valaha. Azok a kihívások, amelyekkel a fiatalok mai generációja szembesül, példátlanok, pusztítók és rosszabbak, mint valaha” – magyarázta McGorry.

A pszichiáter elmondta, hogy az anyagi javakat és az emberi kapcsolatokat is nehéz megteremteni manapság.

Sok országban egy átlagos ház ára megfizethetetlen, a rosszul szabályozott közösségi média és digitális platformok miatt pedig egyre inkább elszigetelődnek a fiatalok.

McGorry szerint:

A mentális betegségek súlyos fenyegetést jelentenek a fiatalok életére és jövőjére, és a riasztó bizonyítékok arra utalnak, hogy az előfordulásuk és hatásuk folyamatosan nő.

„Az egyenlőtlenség, a megfizethető lakhatás hiánya, a bizonytalan foglalkoztatás és az ezeket kiváltó politikák gyakran kiváltó okok” – mondta Paul Denborough ausztrál pszichiáter, aki egyébként nem vett részt a kutatásban.

Depression,In,Teenage,Concept,,Young,Women,Covering,Her,Face,Feeling
Fotó: Shutterstock

A londoni King’s College ugyanakkor megállapította, hogy a bizottság jelentését alátámasztó bizonyítékok nagy része a magas jövedelmű országokból származik, miközben a gyermekek és serdülők 90 százaléka alacsony és közepes jövedelmű országokban él. Carla Drysdale, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szóvivője szerint az alacsony és közepes jövedelmű országokban gyakorlatilag nincs mentálhigiénés segítség.

Az öngyilkosság a vezető halálok

  • a 15 és 44 év közöttiek körében Ausztráliában, 
  • a 15 és 19 év közöttiek körében Új-Zélandon és 
  • a 15 és 39 év közöttiek körében Indiában.

Denborough szerint fontos felismerni, hogy a fiatalok rengeteg stresszel szembesülnek. Kezelni kell a szorongás kiváltó okait, ahelyett, hogy automatikusan mentális betegnek minősítenék a fiatalokat.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123-as telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

A fekete ruhák betiltásával küzdene a depresszió ellen egy texasi iskola

A tanárok szerint a diákok öltözködése akkor változik meg, amikor mentális problémákkal küzdenek. Kérdés azonban, hogy a tünet kezelése hoz-e valódi segítséget.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.