BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
A legélhetőbb város továbbra is Bécs.
People are enjoying the sunny spring weather in front of the Karlskirche (St. Charles Church) in Vienna, Austria, on April 5, 2024. (Photo by Emmanuele Contini/NurPhoto) (Photo by Emmanuele Contini / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Bécs a legélhetőbb város a világon - mutatjuk, hogy miért

Az osztrák főváros több életminőségi rangsort is vezet, miközben programok sokaságát kínálja. Nem meglepő tehát, hogy Bécs a lakók és a turisták körében is igen népszerű. Megnéztük, hogy a város mivel lopta be magát a világ szívébe.

Bécs már harmadik éve a világ legélhetőbb városa, a dániai Koppenhágát és a svájci Zürichet előzte meg tavaly az Economist Intelligence Unit (EIU) listáján. Bécs a Mercer életminőségi indexét is vezeti, mégpedig egy évtizede, a Monocle német magazin hasonló felmérésében pedig a második helyezést hozta el. Mindezek mellett a város elnyerte az európai demokrácia fővárosa címet tavaly. Sőt, Bécset jellemezték a legnyugodtabb városnak egy tavalyi felmérésben. A következőkben rávilágítunk, hogy az osztrák főváros mivel érhette el ezeket a megtisztelő helyezéseket és címeket.

A legélhetőbb város továbbra is Bécs.
People are enjoying the sunny spring weather in front of the Karlskirche (St. Charles Church) in Vienna, Austria, on April 5, 2024. (Photo by Emmanuele Contini/NurPhoto) (Photo by Emmanuele Contini / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Bécs több listán is a legélhetőbb városként szerepel / Fotó:  AFP

Bécs a lakók és a turisták kedvence is

Az osztrák fővárosban és a szűken vett agglomerációjában valamennyivel több, mint kétmillióan laknak. A turisták körében pedig annyira népszerű a Bécs, hogy tavaly 17 millió vendégéjszakát töltöttek el ott. A város híres a művészetéről, a kultúrájáról és a gasztronómiájáról, amelyek rengeteg turistát vonzanak.

Bécs a stabilitás, az egészségügy, a kultúra, a környezetvédelem, az oktatás és az infrastruktúra terén is magasan a legjobbak között szerepel.

A felmérések szerint a bécsiek azért szeretnek ott élni, mert szerintük a város megfizethető, viszonylag alacsonyak az albérleti díjak, jó az egészségügyi ellátáshoz és az oktatáshoz való hozzáférés, a közlekedés, valamint megfelelő általában az infrastruktúra, például a zöld területek nagysága és elérhetősége.

Bécs tökéletesen ötvözi az észak-európai hatékonyságot a dél-európai életstílussal

– mondta Nikolaus Graser, a Bécsi Idegenforgalmi Hivatal szóvivője az Euronewsnak, és hozzátette, hogy a programok sokasága miatt „nem az a kérdés, hogy mit lehet csinálni a városban, hanem az, hogy mit szeretnénk”.

Az EIU listáján Budapest is szerepel, amely idén hét helyet lépett előre, és a 32. legélhetőbb városként végzett a 173 nagyvárost összehasonlító rangsorban.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.