Lengyelország további fél évvel meghosszabbította a lakossági villamosenergia- és földgázárak befagyasztását, így a lengyelek rezsije 2024 közepéig változatlan marad. Az energiaárakról szóló döntés hatással lesz az inflációra, továbbá a jegybank kamatcsökkentési hajlandóságára.

energiaár 
View of the combined heat and power plantin Krakow, Poland on November 26, 2022. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Lengyelország még hónapokig nem emeli az energiaárakat, ami a magyaroknak is jól jöhet. A képen a krakkói erőmű látható.
Fotó: AFP

Az ukrajnai háború tavalyi eszkalációjával megugrottak a világpiaci energiaárak, amelyeket a lengyel állam mesterségesen mérsékelt a háztartásoknak. Így mivel a korábbi lengyel kormány szabályozói és pénzügyi intézkedéseket hozott a magas energiaárak hatásainak enyhítésére , a lakosság rezsije jóval kisebb mértékben nőtt, mint az legtöbb tagállamában. Az idei első félévben a villamosenergia-számlák éves szinten ötödével nőttek, főként a villamos energia áfájának visszaállítása és az elosztási díjak emelése miatt.

Mikortól emelhetik az energiaárakat?

Az ING elemzői szerint az emelés 2024 júliusában következhet be, amikor is a villamos energia ára 15, a földgáz ára pedig 10 százalékkal nőhet. A közgazdászok ezt azzal magyarázzák, hogy a piaci konszenzus alapján az olaj-, a szén-, a gáz- és a szén-dioxid-kibocsátási egységek árait tekintve jelentősen nem csökkenhetnek a nagykereskedelmi villamosenergia-piaci árak a következő hónapokban. Ha pedig stabilizálódnak a jelenlegi piaci árak, akkor Donald Tusk kormányának a lakossági villamosenergia-árak esetleges szabályozói emelését kell mérlegelnie a következő években.

Az elemzők úgy látják, hogy Lengyelországban szükséges az áram- és gázárak kiigazítása, de a sokkterápia elkerülhető.

„Hacsak nem csökkennek jelentősen a piaci árak, a hatóságok kénytelenek további intézkedéseket hozni. A szabályozói villamosenergia- és földgázárak lakossági árának tervezett kiigazítása indokolt az energiaszektor piaci alapú működésének helyreállításában” – írták elemzésükben a közgazdászok, akik szerint az emelés több lépcsőben valósulhat meg: a villanyszámla 15, míg a gázszámla 10 százalékkal emelkedhet. Ezek 0,9 százalékponttal emelhetik a fogyasztói inflációt, amit viszont mérsékelhet a jegybank várható kamatcsökkentése az év második felében. 

Az pedig, hogy a lengyel központi bank a késleltetett energiaáremelések miatt várhatóan később vág kamatot, jól jöhet a forintnak.

Az ING elemzői kiemelték, hogy a felfelé mutató árkorrekció az éghajlat szempontjából is pozitív, mivel egyrészt kevesebb fogyasztásra, másrészt pedig energiahatékonysági beruházásokra ösztönzi a szereplőket.

Csökkent az európai marad a fortélyos félelem: az energia ára

A fogyasztói árak a vártnál kisebb mértékben emelkedtek. Az eurózóna gazdasága azonban zsugorodik, ami hosszú távon semmissé teheti az EKB munkáját.