BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Minden lakás kap egy ötliteres gyűjtőt a Mohutól – biogáz és komposzt lesz a zöldhulladékból

Fokozatosan vezeti be a Mohu a házhoz menő konyhai zöld- és élelmiszer-hulladék gyűjtését. A szolgáltatás januártól a következő városokban indul: Budapest, Miskolc, Debrecen, Székesfehérvár, Szolnok, Kecskemét, Cegléd, Zalaegerszeg, Békéscsaba, Nagykanizsa, Tatabánya, Kaposvár, Gyula, valamint Békés társasházi övezetei.

Januártól megkezdődik a konyhai zöld- és élelmiszer-hulladékok házhoz menő gyűjtése Magyarországon. A 14 város meghatározott részein induló rendszert a Mohu Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. (Mohu) és szerződéses partnerei működtetik. Nemzetközi tapasztalatok alapján a begyűjtött élelmiszer-hulladék mennyisége, és minősége a házhoz menő rendszerrel növelhető leginkább – írja közleményében a társaság.

Miskolc, 2014. április 3.
Ülepítő medencék a városi tulajdonú Biogas-Miskolc Kft. új üzemének területén 2014. április 3-án.
MTI Fotó: Vajda János
A Biogas Miskolc létesítménye
Fotó: Vajda János/MTI

 

Lesz kis kuka és nagy kuka is

A programban résztvevők lakásonként egy-egy 5 literes konyhai gyűjtőedényt kapnak, amely nemcsak könnyen kezelhető, de szag- és kifolyásmentes is. Emellett társasházaknak is kiosztanak egy-egy 120 literes barna kukát, amelyet a megszokott módon kell a ház elé kihúzni, a meghatározott napokon.

A konyhai zöld- és élelmiszer-hulladékot gyűjtő kukában sokféle szerves hulladék elhelyezhető: például gyümölcsök és zöldségek maradékai, kávézacc, teafű (viszont a filter nem), fűszerek, tojáshéj, főtt ételmaradékok, pékáruk vagy épp feldolgozott élelmiszerek és húskészítmények is. 

Fontos viszont, hogy nem szabad beledobni csontot, az élelmiszerek csomagolását, porzsákot, porszűrőt, papír zsebkendőt, pelenkát.

Ezek, illetve az ehhez hasonló anyagok ugyanis amellett, hogy nem komposztálhatóak, károsíthatják a hasznosítást végző gépeket. Tilos lesz továbbá a barna kukákba helyezni a fák ágait, leveleit, gallyakat, valamint kommunális hulladékot is. A bedobható élelmiszerek listája itt olvasható.

Van bőven biohulladék

Az új rendszert az európai uniós előírásokkal összhangban vezetik be, ugyanis ennek értelmében 2024-től kötelező a biohulladék elkülönített gyűjtése. 2035-ig a települési hulladék közel kétharmadát újra fel kell dolgozni, ami nem érhető el a biohulladék hatékony szelektív gyűjtése nélkül. Jelenleg az EU-ban a szerves hulladéknak mindössze 16 százalékát gyűjtik és kezelik megfelelően – a fennmaradó, nagyobb rész lerakókba vagy égetőkbe kerül. A hazai települési hulladéknak 17-29 százaléka biológiailag lebomló anyag, amelyből az élelmiszer-hulladék mennyisége évi 320-384 ezer tonnát tesz ki.

Biogáz és komposzt lesz belőle 

A konyhai zöld- és élelmiszer-hulladékot biogázüzemekben hasznosítják újra, így járulva  hozzá a körforgásos gazdaság kiépítéséhez, hiszen megújuló energiaforrásként áramot és hőt állítanak elő. A biogázüzemben képződő maradék ráadásul – magas tápanyagtartalma miatt – kiváló komposztanyagot képez a mezőgazdaság számára.

A koncessziós hulladékgazdálkodásért felelős társaság fokozatosan és folyamatosan vezeti be a konyhai zöld- és élelmiszer-hulladék házhoz menő gyűjtését.

 

A Mol májusban jelentette be, hogy megvásárolt egy biogázüzemet. A Mohu mostani közleménye szerint első körben kisebb területeket jelölt ki, jellemzően társasházi környezetben. A társaság országszerte 14 településen, Budapest, Miskolc, Debrecen, Székesfehérvár, Szolnok, Kecskemét, Cegléd, Zalaegerszeg, Békéscsaba, Nagykanizsa, Tatabánya, Kaposvár, Gyula, valamint Békés társasházi övezeteiben teszi lehetővé önkéntes jelleggel a szolgáltatás igénybevételét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.