BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Karnok Csaba

Nem bírnak magukkal a magyar naperőművek

Hétfőn megint tarolt a napenergia hasznosítása a hazai erőművi mixen belül. A naperőművek termelésének fő óráiban az egyébként nettó áramimportőr Magyarország nettó áramexportőr volt.

A hétfői napsütéses órák csúcsidejében, nagyjából 11 és 14 óra között a naperőművek adták a magyarországi áramtermelés felét. Ez azt jelenti, hogy a háztáji panelek és az ipari méretű fotovoltaikus létesítmények szerepe nagyobb volt, mint a Paksi Atomerőműé, a Mátrai Erőműé és a gázüzemű blokkoké együtt.

naperőmű
Hétfőn is remekeltek a magyarországi naperőművek / Fotó: Pezzetta Umberto

Igaz, ezalatt a gáz- és szenes egységek egyébként sem magas teljesítményét kissé visszavették a nyilvános adatok alapján. (A négy blokkal működő atomerőmű a 2. blokkal vasárnap a szekunderköri karbantartás és javítás után újra névleges teljesítményen üzemel az Országos Atomenergia Hivatal tájékoztatása szerint.)

Nettó áramexportőrök voltunk

Még érdekesebb, hogy 9 órától nagyjából 14.30-ig Magyarország – amely mintegy 30 százalékig nettó áramimportőr – több áramot vitt külföldre, mint amennyit onnan vásárolt. A karbonmentes termelés nagy súlya alapértelmezésben örvendetes, a napon belüli nagy ingadozása azonban nem tesz jót az áramáraknak. A magyar áramtőzsde (HUPX) holnapra (július 9-re) szóló, végleges elszámolóárai hatalmasan szórnak – megawattóránként 26 és 550 euró között mozognak – a kereskedett áram mennyiségével nagyjából ellentétes irányba mozogva.

A naperőművek is besegítettek

Magyarország egyike azoknak az országoknak, amelyek kereskedői nagy mennyiségű áramot adnak a háborúban megsérült energiarendszerű Ukrajnának. Szombaton

  • Szlovákia végig nagyjából 255 megawattos teljesítménnyel,
  • Románia 240-250 megawatt körül, de nagy nap közbeni ingadozásokkal,
  • Lengyelország többnyire 250 megawattal, de gyakran kevesebbel,  
  • Végül Magyarország 650-700 megawattal, de volt példa 800 megawattos teljesítménnyel történő kivitelre is.
     
 

 

Arról, hogy Ukrajnába Magyarország felől érkezik a legtöbb villamos energia, a napokban írt a Világgazdaság, ahogyan arról is, hogy e nagy kereslet feljebb kényszerítette a hazai és az ukrajnai áramárakat is. Bár kézenfekvő, hogy a Magyarországról áramot eladók aktuálisan a többlet naperőművi áramot viszik Ukrajnába, ez aligha esik egybe a konkrét kereskedelmi szerződéseik tartalmával.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.