BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Uniós biztos tárgyalt Szijjártó Péterrel a Lukoil-ügyről

Egyeztetett az Ukrajna által elrendelt részleges olajtranzit-tilalomról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Valdis Dombrovskisszal, az Európai Bizottság ügyvezető gazdasági elnök-helyettesével, egyben kereskedelmi biztosával. A Lukoil-ügy megoldását keresik.

Beszéltem Szijjártó Péter miniszterrel, hogy további részleteket tudjak meg Magyarország energiaellátásáról, a hozzá intézett tegnapi levelem nyomán – írta X-bejegyzésében Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság ügyvezető gazdasági elnök-helyettese, kereskedelmi biztosa a Lukoil-ügy kapcsán.

Lukoil
A Lukoil-ügyről nyilatkozott Valdis Dombrocskis / Fotó: Etienne Ansotte

Mint bejegyzésében olvasható, Ukrajna megerősítette, hogy a területén áthaladó olajtranzitra vonatkozó tilalom a Magyarországra és a Szlovákiába tartó szállítmányokat nem érinti, ha a Lukoil nem tulajdonosa az olajnak. Korábbi bejegyzésében pedig megismételte Valdis Dombrovskis, hogy fontos az orosz olajtól való függés csökkentése.

Szijjártó: botrány!

A hivatkozott levélről Szijjártól Péter is beszámolt a Facebookon. A levélben egyebek mellett az áll, hogy „Ukrajna nem veszélyezteti sem Magyarország, sem pedig Szlovákia ellátását, különben is ott van egy másik vezeték Horvátországon keresztül, használjuk azt.” Botrány! 
A miniszter szerint az alelnök levele újra azt bizonyítja, hogy az ukránok bármit megengedhetnek maguknak uniós tagállamokkal szemben, főleg ha azok békepártiak és nem szállítanak fegyvereket. 

Ami a horvátokat illeti: nyilvánvalóan véletlen egybeesés, hogy a horvát miniszterelnök tegnapelőtt levelet írt az Európai Bizottság elnökének, amiben a Horvátországon keresztül húzódó olajvezetéket reklámozza. 

Ne legyen az olajon Lukoil-címke

Az uniós biztos által idézett ukrán álláspont már régebbről is ismert, keleti szomszédunk ugyanis a területén tranzitáló három orosz társaságból csak a Lukoil olaját nem engedi tovább július 17. óta, ezzel kívánván bevételkiesést okozni az ukrajnai háborút folytató Oroszországnak. A tranzit leállása után Pozsony és Budapest az Európai Bizottság közvetítésével az egyeztetések azonnali megkezdését követelte Ukrajnával, hangsúlyozva, hogy Kijev lépései az Ukrajna és az EU közötti társulási megállapodás közvetlen megsértését jelentik. Az Európai Bizottság nem lépett semmit a helyzettel kapcsolatban. A bizottság azóta többször jelezte, hogy hogy szerinte nincs nincs veszélyben a blokk energiabiztonsága a Lukoil-incidens miatt, mert Magyarországnak vannak olajtartalékai, és orosztól eltérő forrásból is importálhat.

Albert Janz európai tisztviselő tegnapi tájékoztatóján azt mondta, hogy azt az olajat, amelyet az országok nem kaptak meg a Lukoiltól, más szállítmányokkal kompenzálták „legalábbis júliusban”.  Korábban a TASZSZ orosz hírügynökség brüsszeli forrása azt jelezte,  hogy a Lukoil szállításának ez az egész blokkolása megfelel az EB politikájának: maga a bizottság nem tiltotta volna meg Magyarországnak és Szlovákiának, hogy olajat vegyenek át az Orosz Föderációtól, de ez Ukrajnán keresztül történt.

Az Európai Bizottság 2022. december 5-én az Oroszország elleni szankciók részeként megtiltotta az orosz olaj tengeri szállítását az uniós országokba, de Magyarország és Szlovákia 2025 végéig jogot kapott arra, hogy vezetéken orosz olajat fogadjon.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.