BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Lukoil,Oil,Storage,Tanks,Against,The,Sky.,Uray,,Russia,,August

Európai Bizottság: nincs közvetlen veszély a Lukoil-ügy miatt

Tárgyalás van, előrelépés nincs a Lukoiltól Ukrajnán át hiába várt kőolaj ügyében, még a legújabb nyilatkozatok tükrében sem. Az ukrán illetékes megerősítette: továbbengedik az orosz kőolajat, ha azt nem a Lukoil küldte.

Az Európai Bizottság (EB) nem folytat sürgős egyeztetést arról, hogy Kijev blokkolja a Lukoil olajának Magyarországra és Szlovákiába irányuló tranzitját – ezt Ujvári Balázs, az EB szóvivője jelentette ki az EB tájékoztatóján. Több orosz lap is közölte, hogy az EB szerint továbbra sincs veszélyben a blokk energiabiztonsága a Lukoil-incidens miatt.

Lukoil
Kerülőútra kényszerülhet a Lukoil olaja / Fotó: AFP

Ujvári Balázs ismét felidézte az álláspontját, miszerint ennek a két országnak el kell távolodnia az orosz olajszállítástól.

Egy másik európai tisztviselő, Albert Janz a tájékoztatóján azt mondta, hogy azt az olajat, amelyet az országok nem kaptak meg a Lukoiltól, más szállítmányokkal kompenzálták „legalábbis júliusban”. Arra is emlékeztetett, hogy vissza kell utasítani az orosz nyersanyagokat, továbbá hogy Horvátországon keresztül van utánpótlás. Korábban a TASZSZ orosz hírügynökség brüsszeli forrása azt mondta, hogy a Lukoil szállításának ez az egész blokkolása megfelel az EB politikájának: maga a bizottság nem tiltotta volna meg Magyarországnak és Szlovákiának, hogy olajat vegyenek át az Orosz Föderációtól, de ez Ukrajnán keresztül történt.

A TASZSZ ma azt írja, hogy folytatódik az olaj tranzitja az Orosz Föderációból Magyarországra és Szlovákiába, ha ez az olaj „nem a Lukoilhoz tartozik” – ezt Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság helyettes vezetője mondta. Valdis Dombrovskis korábban jónak nevezte Denisz Smilal ukrán miniszterelnökkel folytatott tárgyalásait, amikor az előbbiek mellett szóba kerültek Kijev további külföldi támogatásának kilátásai, és az ország hiteleinek visszafizetése is, amit az Oroszország befagyasztott vagyonából származó bevétel garantál.

A TASZSZ felidézi, hogy az Európai Bizottság 2022. december 5-én az Oroszország elleni szankciók részeként megtiltotta az orosz olaj tengeri szállítását az uniós országokba, de Magyarország és Szlovákia 2025 végéig jogot kapott arra, hogy vezetéken orosz olajat fogadjon.

Két hét eltelt, és semmi nincs Lukoil-ügyben

Kijev július 17-én a Lukoil elleni szankciók ürügyén egyoldalúan blokkolta a Barátság vezetéken keresztül Magyarországra és Szlovákiába küldött szállításokat. A tranzit leállása után Pozsony és Budapest az Európai Bizottság közvetítésével az egyeztetések azonnali megkezdését követelte Ukrajnával, hangsúlyozva, hogy Kijev lépései az Ukrajna és az EU közötti társulási megállapodás közvetlen megsértését jelentik. Az Európai Bizottság nem lépett semmit a helyzettel kapcsolatban, bár már eltelt két hét.

Andrej Nasztaszin, az orosz külügyminisztérium Tájékoztatási és Sajtóosztályának igazgatóhelyettese hangsúlyozta, hogy Kijev a nyugati kurátorok jóváhagyásával úgy döntött, megzsarolja Magyarországot és Szlovákiát azzal, hogy blokkolja az orosz olajszállítást a Barátság olajvezetéken keresztül. Nem tartotta meglepőnek, hogy az orosz olajat vásárló Magyarország, Csehország és Szlovákia elleni nyomás egybeesett az ukrajnai konfliktus mielőbbi megoldását célzó budapesti békés diplomáciai kezdeményezésekkel, valamint azzal, hogy a magyar hatóságok és Szlovákia nem hajlandó alázatosan támogatni Brüsszel következő illegitim oroszellenes szankciós döntéseit.

Szijjártó Péter váratlanul tetteseket talált címmel kedden az Unian ukrán hírügynökség ismét foglalkozott a problémával. Mint írta, a magyar külügyminiszter Brüsszelt feltételezi az ukrán lépés mögött. A miniszter közlését egyébként lapunk is idézte: 

a Barátság olajvezeték elzárását nem Kijevben, hanem Brüsszelben találták ki, hogy az Európai Bizottság így zsarolhassa a két békepari tagállamot, amelyek elutasítják a fegyverszállításokat Ukrajnának.

Szijjártó Péter nehezményezte továbbá, hogy a két uniós tagállam energiabiztonságát fenyegető veszély, az Ukrajna és az EU közötti társulási megállapodás kirívó megsértése ellenére Brüsszel hallgat. Szerinte ennek két magyarázata van:

  • az Európai Bizottság nem tudja megvédeni két tagállam alapvető érdekeit egy tagjelölt országgal szemben,
  • az ukrán olajembargót maga Brüsszel találta ki.

Robert Fico szlovák miniszterelnök korábban  azzal fenyegetőzött, hogy leállítja a gázolaj szállítását, ha Ukrajna nem állítja vissza az olajellátást. Magyarország ilyet nem helyezett kilátásba, sőt jelezte, hogy Magyarországról jelentős mennyiségű villamos energia és földgáz érkezik Ukrajnába.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.