BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lukoil-ügy: Magyarország a békés megoldások híve

Az utóbbi időben a legnagyobb segítséget a magyar áramexport jelentette Ukrajnának, amely a háború következtében elveszítette a használható áramtermelő kapacitásainak a háromnegyedét. A Világgazdaság által megkérdezett szakértő szerint az lenne a legcélszerűbb, ha a Lukoil körüli politikai vita még azelőtt lezárulna, hogy egyáltalán felvetődne az a kérdés, miszerint hazánk is exportkorlátozással élne.

Több energiahordozó exportján keresztül is segíti hazánk Ukrajnát – mondta a Világgazdaságnak Hortay Olivér, a Századvég energia- és klímapolitikai üzletág vezetője annak kapcsán, hogy Ukrajna korlátozta a Lukoil olajexportját Magyarország és Szlovákia irányába, ezzel nehéz helyzetbe hozva minket.

Lukoil-ügy
Lukoil-ügy: a szakértő szerint érdemes higgadtan és megfontoltan eljárni / Fotó: Shutterstock

Magyarországon keresztül jött segítség Ukrajnának

Kifejtette, a magyar földgázszállítási rendszer-üzemeltető honlapján nyomon követhető, hogy a két ország közötti vezetéken átlagosan napi több mint ötmillió köbméter gáz áramlik Ukrajna felé – igaz, az Ausztria felől hazánkba érkező import egy része szintén áthalad az ukrán rendszeren.

A pozsonyi és százhalombattai finomítóból Ukrajna jelentős mennyiségű – egyes információk szerint az ukrán igények tizedét biztosító – üzemanyagot, elsősorban gázolajat is vásárol. 

Az elmúlt hónapokban azonban a legnagyobb segítséget alighanem a Magyarországon keresztül Ukrajnába irányuló villamosenergia-export jelentette, amely bizonyos időszakokban meghaladta a teljes ukrán import 40 százalékát.

A háború következményeképpen az ukránok elveszítették a használható áramtermelő-kapacitásaiknak a háromnegyedét, ezért nagy szükségük van behozatalra. Összességében elmondható, hogy a régió országai – köztük Magyarország – a gazdasági és humanitárius támogatáson felül átfogó energetikai segítséget is nyújtanak Ukrajnának – húzta alá Hortay Olivér.

Szijjártó Péter: Brüsszel közbenjárása sem kizárt

Ennek fényében különösen érthetetlen Ukrajna eljárása: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter például felvetette: az Európai Bizottság vagy nem tudja, vagy nem akarja megoldani a krízist. Magyarország és Szlovákia ugyanis az Európai Bizottsághoz fordult, hogy győzzék meg az ukránokat a vezeték megnyitásáról. Ez több mint egy hete történt, olaj viszont azóta sem érkezik a kulcsfontosságú vezetéken keresztül. Szijjártó felhívta a figyelmet, hogy Ukrajna súlyosan megsérti az uniós csatlakozáshoz szükséges megállapodást azzal, hogy energiaválságot okoz egy uniós tagállamban. A miniszter ráadásul az sem tartja kizártnak, hogy Brüsszel rendelte el a vezeték elzárását, hogy így álljon bosszút a békepárti Magyarországon. 

Mint ismert, Szlovákia pont az előbb említett gázolaj exportjának leállítását helyezte kilátásba válaszul arra, hogy nem jut hozzá a Barátság vezetéken a Lukoil által exportált orosz kőolajhoz.

Elvben Magyarországnak is megvannak a lehetőségei, ám Hortay Olivér szerint az lenne a legcélszerűbb, ha a Lukoil körüli politikai vita még azelőtt lezárulna, hogy ez a kérdés egyáltalán felmerülne. 

Magyarország egyelőre nem fenyegetőzik

Felidézte:

a magyar kormány egyelőre nem fenyegette meg Ukrajnát, helyette Szlovákiával közösen kezdeményezte az eljárást az Európai Bizottságnál.

A szakértő aláhúzta: a szállítási mennyiségek közismertek, így az ukránok tisztában vannak vele, hogy gazdasági és energetikai szempontból nem áll érdekükben mélyíteni a konfliktust a két országgal. 

Márpedig addig, ameddig van esély, hogy az észérvek felülkerekedjenek a politikai nyomásgyakorlási kísérleteken, érdemes higgadtan és megfontoltan eljárni – tette hozzá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.