BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Dőlt a pénz az orosz atomóriáshoz, Paks II. is bekerült az éves jelentésébe

Árbevételét és üzemi eredményét is látványosan növelte tavaly a Roszatom. Az orosz állami atomholding első uniós országban folyó projektje a két új paksi atomblokk építése, amely augusztusban ért a fő kivitelezési szakaszába.

Tavaly a Roszatom orosz állami vállalat éves alapon 45,6 százalékkal növelte a bevételeit, míg a következő tíz évre szóló külföldi rendelésállománya 127,1 milliárd dollár volt. A külföldi projektekből származó bevétele 16 milliárd dollárt ért el, 40 százalékkal meghaladva az előző év ugyanezen bevételét. EBITDA-ja 28,6 százalékkal – még a tervezettnél is nagyobb mértékben –, 561,9 milliárd rubelre nőtt.

atom
A partra emelik az 5. paksi atomblokk zónaolvadék-csapdáját / Fotó: Paks II.

A világ számos részéről érkezett a bevétel

A vállalat a világ 60 országában dolgozik különböző projekteken. Az új termékek értékesítéséből származó bevételei 47 százalékkal haladták meg 2023 végén az előző évit, és elérték az 1100 milliárd rubelt (12,35 milliárd dollár), ami

  • a termelési volumen növekedéséből,
  • a kereskedelmi tranzakciók bővüléséből,
  • illetve logisztikai szolgáltatásokból tevődött össze.

A Roszatom éves jelentését közlő oldalon megjelent beszámoló és az iparági kulcsmutatókat tartalmazó kiadvány számos adatot tartalmaz a vállalatnál zajló stratégiai fejlesztésre, az üzletfejlesztésre, a társadalmi felelősségvállalásra, az ESG-keretrendszerre, ezen belül a környezet- és sugárbiztonságra, illetve a munkavédelemre vonatkozóan. Részletezi továbbá a fenntartható fejlődési célok elérése terén 2023-ban történt előrelépést is. Tavaly például a vállalat környezetvédelmi célú kiadásai 17,7 százalékkal haladták meg az előző évit, a szociális kiadások pedig összesen 82 százalékkal bővültek az elmúlt négy évben.

Az ESG (környezeti, társadalmi és irányítási) keretrendszeren belül az orosz ACRA minősitő, a Perugiai Egyetem (Olaszország) és a Yes Strategy vállalatfejlesztési ügynökség közös értékelése alapján a Roszatom besorolása ESG-3-ról ESG-2, ESG-AA kategóriára módosult, ami azt jelenti, hogy a vállalat stratégiai megközelítést alkalmaz az ESG-szempontokra, megfelelően kezeli az ESG-kockázatokat. Aktívan bevonja az érintetteket a vezetésbe, magas szintű átláthatósággal és elszámoltathatósággal, valamint fejlett vállalati kultúrával rendelkezik.

A szélenergia is kiemelt a Roszatomnál

A Roszatom olyan széles körű portfólióval rendelkező állami holding, amelyhez energetikai vállalatok, atomerőművek tervezésével és építésével, valamint gépgyártással foglalkozó cégek egész sora tartozik. Stratégiájának része az alacsony szén-dioxid-kibocsátású ágazatok, az atomenergetika mellett a szélenergetika fejlesztése. A Roszatom Oroszország vezető villamosenergia-termelő vállalata, mintegy 20 százalékkal részesedik az ország energiatermelésből.

Paks II. is bekerült a jelentésbe

Az éves beszámoló több pontban is kitért a társaság Magyarországon folyó tevékenységére, ahogyan ismertette a többi projektjének aktuális állását is. Az elmúlt év eredményeit felsorolva 2023 augusztusát nevezte a „magyarországi nagyszínpad" indulásának, mert

  • aláírták az új atomerőmű 5., 6. erőművi blokkja építésére vonatkozó szerződés módosítását,
  • hivatalos értesítés érkezett a projektnek az építés második szakaszába való átállásáról,
  • és az előkészületek után megkezdődött az építkezés fő szakasza

Az EU-ban a paksi lesz az orosz VVER-1200 III+ generációs technológiával épülő első atomerőmű. Az építési engedély megszerzése igazolta, hogy a projekt megfelel a magyar és az európai szabványoknak. A jelentés kitért rá, hogy tavaly (szintén más országok szakemberei mellett) folytatódott a Paks II. Atomerőmű személyzetének képzése. A múlt évben összesen 1929 külföldi hallgatót képeztek ki a Roszatom Műszaki Akadémián, magyarokon kívül Bangladesből, Törökországból és Egyiptomból érkezőket. A 2023 végi állapot szerint 521 orosz szakember dolgozott a magyarországi projekten.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.