BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már az Északi-sarkon nézelődik a magyar gimnazista

Augusztus 17-én elérte az Északi-sarkot az 50 Let Pobjedi (A győzelem 50. évfordulója) atomjégtörő. A Tudás jégtörője nevű expedíció magyar résztvevője, Varga Levente, a budapesti Kőrösi Csoma Sándor gimnázium tanulója kitűzte az Északi-sarkon a nemzeti lobogót.

Hetven diákkal – köztük a magyar Varga Leventével – célba ért az Északi-sarkon az 50 Let Pobjedi orosz atomjégtörő. A hajó a Tudás jégtörője nevű expedíció résztvevőit szállította, az expedíciót immár ötödször szervezték meg. A diákok kitűzték az Északi-sarkon saját országuk zászlaját.

Roszatom
A diákoknak tudományos programokat is szervezett a Roszatom / Fotó: Roszatomflot

Magyar zászló leng az Északi-sarkon

Hatalmas büszkeség töltött el, amikor láttam a magyar nemzeti zászlót lobogni az Északi-sarkon. „Életre szóló élmény volt eljutni a Föld legészakibb pontjára, az út során rengeteg új barátra tettem szert, nagyon jó és befogadó a társaság” – mondta Varga Levente a Roszatom közleménye szerint, műholdas kapcsolaton át. Az expedíciót a Roszatom támogatta.

A Tudás jégtörője elnevezésű projekt a Roszatom és vállalatainak korai pályaorientációs programjai közé tartozik. A vállalat a szakember-utánpótlást az orosz egyetemeken speciális tudást adó tanszékek létrehozásával, ösztöndíjas és egyéb támogató programokkal, gyakorlati képzésekkel, szakmai gyakorlatokkal is segíti és a legjobb hallgatóknak munkalehetőséget biztosít már az egyetem alatt.

Benéznek a Ferenc József-földre is 

Az Északi-sark jegére szállva az atomjégtörő kapitánya, Ruszlan Szaszov elmondta, hogy az expedíció a terv szerint halad. A jégtörő pontosan azon a napon érte el a sarkot, amikor 47 éve a világon első hajóként az Arktyika nevű szovjet atomjégtörő. (Korábban atom-tengeralattjárók már jártak az Északi-sarkon). A kapitány azt is elmondta, hogy visszafelé útba ejtik a Ferenc József-földet, majd augusztus 22-én érkezik vissza az expedíciót szállító atomjégtörő Murmanszkba.

Az Északi-sark-expedíció résztvevői az út során

  • tudományos előadásokat hallgattak meg,
  • kísérleteket végeztek
  • és megismerkedtek a sarkvidék különleges flórájával és faunájával.

Az orosz diákok mellett Bangladesből, Dél-Afrikából, Fehéroroszországból, Indiából, Irakból, Kazahsztánból, Kamerunból, Kínából, Kirgíziából, Magyarországról, Mongóliából, Örményországból, Tunéziából és Üzbegisztánból érkezett fiatalok vesznek részt.

Varga Levente a murmanszki indulás előtt / Fotó: Horváth Lilla

Az orosz atomjégtörő-flotta 7 egységből áll jelenleg, élén a legújabb generációt képviselő három univerzális atomjégtörővel, az Arktyikával, a Szibírrel és az Urállal. A korábbi generációhoz tartozik az expedícióban részt vevő 50 Let Pobjedi, amely a jelenlegi legnagyobb és az egyik legmodernebb atommeghajtású jégtörő. Műszaki adottságai lehetővé teszik bevetését az Északi-tenger bármely, jéggel borított területén a hajókaravánok átvezetéséhez, a jég fogságába került hajók mentéséhez és expedíciók célba juttatásához.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.