BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Különleges energiát használhatnak az ipari park új cégei

A bólyi ipari park vállalatainak egy része már most is termálenergiát használ, de mivel további cégek érkeznek, bővíteni kell az energiakínálatot is. A város a helyi geotermikus rendszer fejlesztésének újabb lépcsőjéhez ért – számol be a Magyar Geotermális Egyesület.

Egy sikeres beruházást fejlesztenek tovább a dél-baranyai Bólyban. A helyi termálrendszer kútjaitól új gerincvezetéket fektetnek le a város ipari parkjába, és azt összekötik a már meglévővel. A geotermikus beruházás során négy kilométer hosszú vezetéket létesítenek, de mivel vezetékpárról van szó, összesen csaknem 9 kilométernyi csövet érint a projekt.

geotermikus
Egyre több céget lát el a geotermikus rendszer a bólyi ipari parkban/Fotó: Magyar Geotermális Egyesület

A bólyi belvárosban már bevált háromvezetékes megoldást kívánják az ipari park energiafogyasztóinál is alkalmazni. A parkban vannak már üzemcsarnokok, amelyek padlófűtése részben lehűlt termálvízzel történik. Mindezekről a város korábbi polgármestere, Hárs József tájékoztatta a Magyar Geotermális Egyesületet. Annak idején Hárs József irányítása alatt fogott bele a város geotermikus rendszer kiépítésébe.

Nem elég a meglévő geotermikus energia Bólyon

A bólyi ipari parkban eddig 34 cég telepedett le, a többségük szerelőcsarnokot üzemeltet. Nagyjából a harmaduk használ termálenergiát. A parkban működő vállalkozások száma hamarosan 40 körülire nőhet, az újonnan érkezők mindegyike számára hozzáférhető lesz a földhő a tervek szerint. Éppen ezért vált szükségessé az új gerincvezeték építése. Az új cégek között van mezőgazdasági terményfeldolgozó, amely a szója és a napraforgó szárításához egész évben egyenletes hőenergiát igényel. Érkező egy üvegházüzemeltető is, amely szintén készül termálkutak fúrására, már túl van az előzetes környezethasználati eljáráson, de ígéretet kért és kapott arra, hogy szükség szerint rácsatlakozhat a városi termálvezetékre. Október elején kezdi a földárok kiásását.

A bólyi geotermikus hőszolgáltatás bővítésének alapját egy 2022-ben megfúrt új termálkút, illetve a három helyszínen már 4 termálkút közötti vezetékes összeköttetés adja, amely az idén júniusra készült el.

Ha érc nincs, jó a termálvíz is

A termálvízhasznosítás előzménye egy 1982-ben a város nyugati határában, a városközponttól mintegy 2,5 km távolságban lemélyített érckutató-fúrás volt, amelyben ércet nem, de termálvizet találtak. A következő lépésig több mint 20 évet kellett várni. Egy 2004-es döntés alapján a település központjában fúrtak egy termálkutat, de az nem adott elég vizet. Helyette megnyitottak egy miocén korú mészkőréteget, amelyből viszont már 42 Celsius fokos vizet nyertek ki, amellyel 2005-től négy középület fűtöttek. 

Egy sokkal nagyobb léptékű geotermikus fejlesztés indult 2006-tól, és egy olyan helyszínen, amelynek földhővagyonát a földtani kutatófúrás már bizonyította.

 A 80 fokos vízzel már 10 fogyasztó lehetett ellátni, de ehhez szükség volt mintegy 8 kilométernyi vezeték is. Ekkor alakították ki a belvárosban a háromvezetékes rendszert. A következő években elvezették a termálvizet a város ipari parkjához.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.