BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Power from balcony
22 September 2022, Bavaria, Munich: A small solar system is installed on a balcony of an apartment building. Photo: Sven Hoppe/dpa (Photo by SVEN HOPPE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Ez a rezsicsökkentés most elmarad - stop az erkélynapelemeknek

Biztonsági és műszaki feltételek is hiányoznak ahhoz Magyarországon, hogy a háztartások napelemet szerelhessenek az erkélyükre, így a telepítésüket nemrég meg is tiltotta egy kormányrendelet. Közben az erkélynapelem Európa-szerte hódít, és csökkenti a háztartások rezsijét.

Óriásit csalódtak néhány napja azok a lakástulajdonosok, akik erkélynapelemeket szerettek volna telepíteni, és várták az ennek mikéntjére vonatkozó jogszabály megjelenését. Egy ilyen rendszer ugyanis átszámolva százezer forintnál is olcsóbban megvásárolható – de csak külföldön –, és segít csökkenteni az áramszámlát. Egyelőre nem segít.

erkélynapelem
Erkélynapelem Münchenben / Fotó: Sven Hoppe / DPA / AFP

Egy szeptember 30-i kormányrendelet ugyanis kimondta, hogy erkélyennapelem nem helyezhető el sem önálló tartószerkezeten, sem az erkély szerkezetébe beépített módon. Hogy miért nem, azt nem tudni, de a Világgazdaságnak szakmai forrásból elmagyarázták, mi a probléma Magyarorországon a külföldön olyan népszerű erkélynapelemekkel.

Kis riogatás: meg is rázhat az erkélynapelem

Az egyik fő aggály a konnektoros napelemek biztonságos használatával kapcsolatban merült fel. Kockázatos lehet a használatuk, amíg nincsenek kialakítva az ehhez szükséges előírások és biztonsági feltételek. Az áramütés elkerülése érdekében meg kellene előzni, hogy a berendezésen ne legyen veszélyes érintési feszültség. Azt is meg kellene oldani, hogy a napenergiát villamos energiává alakító inverterek lekapcsolják a napelemes rendszert a hálózatról, ha megszakad a közcélú rendszerre táplálása. Jó lenne azt is tudni, hogy pontosan milyen paraméterekkel rendelkező napelemes rendszerek csatlakoztathatók a hálózatra, és hogyan. Vagyis először előírások kellenek, utána pedig azoknak meg kell felelni.

Van más gond is. 

A jelenleg használt fogyasztásmérők a hálózatra adott áramot is fogyasztásként regisztrálják, sőt, a hagyományos mérők nem is mérik a hálózatba táplált villamos energiát.

Ilyen feltételek mellett, illetve az elszámolásra vonatkozó szabályok nélkül nem tűnik megoldhatónak a napelem tulajdonosa és a szolgáltató közötti elszámolás. Úgy tudjuk, hogy e több éve ismert problémákra az elosztótársaságok keresik a megoldást, de a szeptember 30-i kormányrendelet alapján még nem értek révbe. Vagy nem mindannyian.

Ám az is lehet, hogy az aggályok túlzók

  • Például az az elvárás, hogy a berendezésen ne legyen veszélyes érintési feszültség, alapértelmezés minden forgalomba hozott elektromos eszköz esetében, ahogyan az is, hogy a kültéri elektromos készülékekre más érintésvédelmi előírások vonatkoznak.
  • Vélhetőleg nincs szükség extra műszaki tudásra és fejlesztésre ahhoz sem, hogy az inverterek automatikusan le tudják kapcsolni az erkélynapelemeket a hálózatról. (Ilyen invertert kell vásárolni.) Más országokban mindenesetre sikerült venni az akadályt. Mellesleg a G7 gazdasági portál Magyarországon is talált rést a pajzson.
  • Végül lecserélhetők a kifogásolt egyirányú villanyórák is. Vannak a magyar piacon is kétirányú, vagy ad-vesz villanyórák a háztartások számára, ilyeneket iktatnak a háztartási méretű kiserőművek (HMKE) és az elosztóhálózat közé. (Nevezik oda-vissza villanyórának és napelemes villanyórának is.)

Viszont a háztetős napelemeseknek készülniük kell

Egy másik, a tervek szerint a jövő év első napján hatályba lépő jogszabály szerint a HMKE-tulajdonosok az eddiginél több adatot lesznek kötelesek szolgáltatni a berendezésükről és a termeléséről, mindenekelőtt azért, hogy tervezhetőbb és könnyebb legyen a villamosenergia-rendszer egyensúlyának megtartása. Korábbi cikkünk szerint azonban annak érdekében, hogy e kis naperőművek tulajdonosai eleget tehessenek új kötelezettségüknek, esetenként kiadásokra kényszerülhetnek. A témát szintén körbejáró Villanyautosok ismertette az Energiaügyi Minisztériumtól e tárgyban kapott válaszokat és a saját álláspontját.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.