BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Man turning on a domestic portable radiator/heater in cold winter

Ezer módon csökkenthető a fűtésszámla – megmutatjuk, hogyan

Itt az ősz, a nyakunkon a tél, jön a magas fűtésszámla. Pedig az energiatakarékos fűtés, a szigetelés, az energiahatékony berendezések használata, de még a fűtési rendszerek karbantartása is hozzájárulhat ahhoz, hogy kevesebbet kelljen fizetnünk.

Elég kicsit odafigyelni, és máris sokat spórolhatunk a fűtésen. A megoldás nem a fűtés drasztikus csökkentése, hanem az, hogy nemcsak az eszközeink okosak, hanem mi magunk is. Persze azért a hőmérséklet a fókuszban van: a helyiség hőmérsékletének 1 Celsius-fokkal alacsonyabbra történő állításával mintegy 6 százalékkal kevesebb energiát használunk fűtésre a Magyar Távhőszolgáltatók Szövetségének (Matászsz) figyelmeztetése szerint. A Világgazdaság sorra vette a lakosság által bevethető energiatakarékos fűtési megoldásokat.

energiatakarékos fűtés
Ezer módja van az energiatakarékos fűtésnek / Fotó: Matászsz

Nem a didergés a megoldás, hanem az energiatakarékos fűtés

A lényeg az, hogy csak annyit és ott fűtsünk, ahol arra valóban szükségünk van. Ahol viszont fűtünk, ott ne engedjük elszökni a hőt, és ne is pazaroljuk az előállításához szükséges energiát azzal, hogy rossz hatásfokú fűtőberendezéseket használunk. Három pontban az ablakról:

  1. Ingyen segít a napenergia. Nem kell ahhoz napelem, de napkollektor sem, hogy a nap energiájával rásegítsünk a fűtésre. Elég hozzá napos időben elhúzni a függönyöket, felhúzni a redőnyt. És itt még nincs vége: sötétedéskor húzzuk be a függönyöket, engedjük le a redőnyöket, hogy csökkentsük a meleg kiáramlását. A különféle redőnyök, elsősorban a hőszigetelt alumíniumredőny télen is jó szolgálatot tehet, hiszen növeli a hőszigetelés hatásfokát.
  2. A rosszul záródó ablakkal csak a baj van. És az ablaknál maradva: ha rosszul zár az ablak, szigeteljük! Ezzel jelentősen csökkenthetjük a hideg levegő bezúdulását, a meleg szökését.
  3. Kitárni, nem résnyire nyitni! Mindig röviden – 5-8 percig és intenzíven, azaz teljesen kitárt ablakkal szellőztessünk! Az ablak nem fűtésszabályozó eszköz. A résnyire nyitott ablakon kiáramlik a meleg.

Kiemelt tudnivalók a fűtőtestről és arról, mit takar a programozható termosztát beállítása:

  • Ha a fűtőtesten (radiátoron) van szabályozószelep, akkor azzal az igényekhez igazítható a helyiségek hőmérséklete.
  • A termosztatikus szelep automatikusan működik: csak addig engedi a fűtővizet a fűtőtestbe, amíg a helyiség hőmérséklete el nem éri a hőfokszabályozón beállított értéket. Ezután elzárja a fűtővíz útját. Amikor a szoba levegőjének hőmérséklete ugyanezen állásban a beállított érték alá csökken, a programozható termosztát szelepe újra nyit, a radiátor felmelegszik.
  • A fűtőtesteket ne takarjuk el! A függöny, bútorok akadályozzák a helyiségben a levegő áramlását.

Csak magunknak fűtsünk!

  • A kevesebbet használt helyiségeket (előszobát, folyosót, tárolót), nem kell olyan melegre fűteni, mint például a nappalit és a gyerekszobát.
  • Éjszakára, vagy ha hosszabb időre elmegyünk otthonról, a hőmérsékletet vegyük alacsonyabbra.
  • Az eltérő hőmérsékletű helyiségek között csukjuk be az ajtókat! Ha nincs ajtó a helyiségek között, használjunk térelválasztónak például vastagabb függönyt.
  • Célszerű a falakat és a járófelületeket szőnyeggel borítani, vagy az utca felőli falra szekrényt helyezni.
  • A vízmelegítő hőfokának beállításakor fölösleges, de még balesetveszélyes is a tűzforrő vizet adó, a legmagasabb hőmérsékletet választani. 

Az egész épületet kell célba venni

Nagy lehetőséget tartogat az épületek energetikai rendszereinek automatizálása, bár ez már nem feltétlenül a hátralévő idei hónapok teendője. Ám minél előbb, annál jobb: akár 30-37 százalék is megtakarítható jobb üzemeltetéssel, okoseszközökkel – ez egyébként a közelmúltban tartott, REDay 2024 konferencián hangzott el. Aki a fűtési idény kezdetére végzett az épületek felújításával (hőszigeteléssel, a nyílászárók, födémek, pincetetők szigetelésével és a fűtési rendszer korszerűsítésével), annak a most elkezdődött fűtési idényben jelentősen csökkenhet a hőfelhasználása. 

A különböző szigetelések által ígért megtakarításokról rendre tesznek közzé számításokat az ilyen termékekkel és szolgáltatásokkal foglalkozó cégek, és konkrét javaslataik is vannak.

A Praktiker például a homlokzat borításához többek között expandált polisztirolt (EPS), lábazati polisztirolt (XPS), illetve grafitos hőszigetelőt javasol, de a kőzet- vagy az üveggyapotot is. A kőzetgyapot egyben hangszigetelő is, továbbá nem éghető, taszítja a vizet, és rajta keresztül lélegzik is az épület.

A nyílászárók esetében a cég cserére buzdít, ideiglenes megoldásként pedig arra, hogy béleljük ki a réseket például méretre vágott habszivaccsal, az üvegre helyezzünk ablakfóliát. A műanyag ablakfólia egyúttal a páralecsapódást is csökkenti. Szigetelésként ablaktömítő szalagot is használhatunk. Utólagos ajtó- és ablakszigeteléssel akár 15 százalékot is spórolhatunk a fűtésszámlán. Mindez azért is fontos, mert bár a rezsicsökkentésnek köszönhetően a lakosság számára kezelhető szinten van az áram és a gáz ára, ha nem figyelünk, túlléphetjük azt a jogszabályban megszabott, átlagfogyasztásnak nevezett áram- illetve gázmennyiséget, amelyen felül magasabb díjat kell fizetnünk.

termosztát
A fűtésszámla csökkenthető programozható termosztát használatával / Fotó: AFP

Trükkök a fűtőtestekkel

A lemezradiátor az olcsóbb, de érdemes ebből is a jó minőségű, vastagabb lemezből készült, tartósabb fajtát választani. Hosszú távon jobb döntés lehet az alumíniumradiátor, amely az előbbinél tartósabb, könnyebb, esztétikusabb és javítható is. Viszont nem szabad rézvezetéket tartalmazó rendszerhez szerelni, mert az elektrokémiai reakció miatt kilyukadhat. A legdrágább és egyben a legnehezebb fűtőtest az öntöttvas radiátor, amelyből manapság már gyártanak lapradiátor formájút is. Ennek előnye, hogy korrózióálló és rendkívül nagy az élettartama. Tovább növelhetjük a radiátor hatékonyságát – magyarázza a Praktiker –, ha mögé hőtükrös fóliát helyezünk el. A fűtőtestek cseréje előtt mindenképp kérjük szakértő tanácsát. Ha kiválasztottuk a megfelelő terméket, akár online is megrendelhetjük a barkácsáruház webshopjában.

A légtelenítésen már nyilván mindenki túl van

A hideg beköszönte előtt érdemes légteleníteni a fűtőtesteket, hiszen a rendszerbe került levegő miatt a víz nem tud a csövekben egyenletesen eloszlani. A levegő rosszabbul vezeti a hőt a víznél, ezért csökken a fűtés hatásfoka. Fontos a portalanítás is. A felsoroltak is fontos elemei a téli energiatakarékosságnak.

Minden fűtési rendszert fel kell készíteni az új idényre. Elengedhetetlen a kazánok tisztítása, amit jobb szakemberre bízni. A karbantartás áltában a garancia fenntartásához is szükséges. Át kell vizsgálni és tisztítani a kéményt is. Az abban lerakódott korom és szurok szűkítheti, eltömítheti a füstjáratot, a tűz emiatt gyengébben éghet, ami nehezíti a lakótér kifűtését. A szűkebb füstjárat akadályozhatja az égéstermék szabad távozását, a tökéletlen égés miatt pedig szén-monoxid keletkezhet, valamint növekedhet a kéménytűz kockázatának esélye is. Érdemes szén-monoxid-jelzőt használni.

Nem ülhetnek tétlenül a villanyradiátort, elektromos panelt használók sem. Nekik elsősorban azt kell ellenőrizniük, hogy nem sérültek-e a vezetékek, a készülék hibamentesen működik-e. Hiba vagy rongálódás esetén irány a szakszerviz, hiszen a berendezés áramütés- és tűzveszélyes is lehet.

A split klímával fűthetünk is

A split klímák 0 fok körülig alkalmasak fűtésre, így egy ilyen berendezéssel akár ki is húzható az idei tél. A splitnél is hatékonyabb tálcafűtéses klímák már mínusz 10-15 fokig is bevethetők. Más fűtési módokhoz képest a  klíma beszerzése és felszerelése olcsóbb, de minél nagyobb a kinti hideg, annál nagyobb a berendezés energiaigénye, a villanyszámla pedig ezzel arányosan nő. Ráadásul több helyiséget vagy egy családi házat nem vagy nehezen képes kifűteni.

A LED ünnepi fények előnyei

A helyiségek világítása egyre hosszabb ideig tart a téli időszakban. A világítás iránti igényt növeli az ünnepi kivilágítás, ami karácsonykor sok helyen nemcsak a karácsonyfa izzósorát jelenti, hanem a lakás, épület díszkivilágítását is, gyakran több napon, héten át. Ez már pluszáramigényt és nagyobb villanyszámlát is eredményez, de szerencsére folyamatosan nő a hagyományosnál sokkal kisebb fogyasztású LED-es fényforrások használata. E fényforrások élettartama 30-50 ezer óra, míg a hagyományos villanykörtéké körülbelül csak ezer, mutat rá a led24.hu. A hosszabb élettartam során az alacsony fogyasztásnak köszönhetően megtérülhet a LED-es izzók magasabb ára, és az évek során rengeteg energiát spórolhatunk meg. Persze a LED-világítás árának a megtérülési ideje nagyban függ az adott háztartás világítási szokásaitól. Napi 8-10 óra használat mellett hónapok alatt visszajöhet a LED-lámpa ára, ám napi 1-2 óra világítás esetén ez évekbe is telhet.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.