BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jövő héten indul a fűtési szezon, a tárca fontos bejelentést tett

Magyarország felkészült a télre az Energiaügyi Minisztérium szerint. A tárca kihangsúlyozta, hogy a rezsicsökkentés a mostani fűtési szezonban is garantálja az alacsony árakat.

Hagyományosan október közepén kezdődik Magyarországon a fűtési szezon. Nincs ez máshogy idén sem: bár az egyedi fűtéssel rendelkezők akár már korábban is begyújthatnak, a távfűtés csak október második felében indul. Az Energiaügyi Minisztérium friss videójában ismertette a legfontosabb tudnivalókat.

radiátor
fűtés
fűtési szezon
Fotó: Bach Máté / Magyar Nemzet

„Magyarország felkészült a télre. A családok nemcsak biztonságos ellátásra számíthatnak, hanem továbbra is Európában a legolcsóbban fűthetik otthonaikat” – jelentette ki Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkár. Hozzátette, hogy hazánk energiabiztonságát a magas készletszint, a folyamatos importszállítások és a belföldi kitermelés együtt garantálják. Az alacsony árakat pedig a kormány biztosítja a rezsicsökkentéssel.

Ismertette, hogy a betárolt gázmennyiség több, mint amennyit az előző fűtési szezonban összesen elhasznált Magyarország. A tárca várakozásai szerint

hazánk gázfogyasztása az előttünk álló szezonban nyolcmilliárd köbméter alá csökkenhet.

Kiemelte, hogy a Nemzetközi Energiaügynökség a világ gázellátásának biztonságát elemző jelentése alapján Magyarország 2024-ben hatékonyan csökkentette az ukrán tranzitnak való kitettségét, így esetleges teljes leállása sem okozna azonnali ellátásbiztonsági kockázatot.

Kitért arra is, hogy folyamatosan dolgoznak az energiafüggetlenség erősítésén. Ennek érdekében az MVM csoport már a tizedik kutat fúrja a két új kelet-magyarországi lelőhelyén. Az Energiaügyi Minisztérium nyolc területen indított koncessziós tárgyalásokat szénhidrogén kutatására és kitermelésére.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.