BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szombaton Kína eldönti a világ sorsát

A pénzügyminiszter nagy gazdaságélénkítő csomagot fog bejelenteni a hét végén. A kínai gazdaság rég nem látott mélységben van: a fogyasztás a padlón, a részvényárfolyamok hatalmas mínuszokban. A monetáris politika mentőöve nem volt elég, fiskális eszközökre is szükség van a kilábaláshoz.

Kína szombaton tart tájékoztatót a tervezett költségvetési politikájáról. A növekedést és a gazdasági fellendülést megcélzó fiskális politikát Lan Fo’an pénzügyminiszter ismerteti majd, és válaszol az újságírók kérdéseire. A bejelentésre kihívásokkal teli gazdasági helyzetben kerül sor. Kína tőzsdei ralija veszített lendületéből, a gazdasági tervezési hivatal pedig a vártnál gyengébb ösztönző intézkedéseket jelentett be a kormány előző, szeptemberi tájékoztatóján. A jelenlegi helyzetben veszélybe került a 2024-re kitűzött, 5 százalék körüli növekedési cél is.

XINHUA PHOTOS OF THE DAY
(240924) -- BEIJING, Sept. 24, 2024 (Xinhua) -- A drone photo taken on Sept. 18, 2024 shows the scenery in Langdong District of Nanning City, south China's Guangxi Zhuang Autonomous Region. (Xinhua/Huang Xiaobang) (Photo by Huang Xiaobang / XINHUA / Xinhua via AFP)
Kína
A kínai kormány szombati bejelentését árgus szemmel figyelik a piacok / Fotó: Huang Xiaobang / Xinhua / AFP

A most belengetett fiskális ösztönzők hírére a piacok is kicsit kezdenek megnyugodni. A kínai CSI 300 index veszteségei mérséklődtek, az offshore jüan pedig 0,2 százalékkal növelte értékét.

Az elemzők a költségvetési kiadások növelésére számítanak a lassulás megfékezése érdekében. A nagybankok, mint a Morgan Stanley és a HSBC Holdings, 2000 milliárd jüanos ösztönzéssel számolnak, míg a Citigroup 3000 milliárd jüanra saccolja ezt az összeget. Az elemzők szerint a helyi önkormányzatok finanszírozásának támogatása, infrastrukturális beruházások, a fogyasztás fellendítése és a bankok feltőkésítése is a gazdaságélénkítő csomag része lehet – írta a Bloomberg.

A monetáris eszközök csak enyhe tüneti kezelést adtak

A kínai jegybank szeptember végén 1,7 százalékról 1,5 százalékra csökkentette a 7 napos fordított repoügyletek kamatát, illetve 10 százalékról 9,5 százalékra vágta a bankok számára előírt kötelező tartalékrátát (RRR). A jegybankelnök nyitva hagyta az ajtót a további monetáris lazítás előtt, míg az értesülések szerint újabb fiskális csomag is érkezhet.

A magánszektor és a befektetők megnyugtatására Li Csiang kínai miniszterelnök kedden kijelentette, hogy a nagy gazdaságpolitikai lépés kidolgozásakor a kormány hallgatni fog a piac hangjára is.

„Világosan meg kell értenünk a legfontosabb piaci folyamatokat, és meg kell erősítenünk a bizalmat. Szembe kell néznünk a nehézségekkel, aktívan reagálnunk kell rájuk, és hatékonyan kell kezelnünk a gazdaságot érintő kihívásokat” – fogalmazott akkor a kormányfő.

Bár a kormány részéről nagy várakozások előzték meg, az október elsejei nemzeti ünnepet követő aranyhét nem hozta meg a várt kiugrást a kínai gazdaság számára. A befektetők arra számítottak, hogy jócskán megnő a fogyasztás. A kabinet már az aranyhét ünnepe előtt meghozott egy sor ösztönző intézkedést, többek között kamatcsökkentéseket, valamint a tőzsde támogatására is tett egy 340 milliárd dolláros ígéretet.

„A monetáris politikát már pályára állították, most a fiskális politika van soron” – nyilatkozta Li Xuezhi, a Chaos Ternary Research Institute vezetője a Bloombergnek.

A fogyasztás ugyan nem nőtt, de kismértékben sikerült erősíteni a befektetői bizalmat, és ez egy rövid ralihoz vezetett a kínai tőzsdéken, a részvények mintegy 30 százalékkal emelkedtek. 

Agyonverték a sanghaji tőzsdét a türelmüket vesztő befektetők

A hét elején azonban a rali nemcsak hogy lefékezett, több mint négy éve nem látott gigantikus zuhanással reagált a – Hongkongot nem számítva – legnagyobb kínai tőzsde is a konkrét gazdaságélénkítő intézkedések késlekedésére. Emellett a gyenge ünnepi fogyasztási adatok is rontották a hangulatot Sanghajban. A sanghaji tőzsde vezető indexe, a Shanghai Composite Index közel 7 százalékkal, egészen pontosan 6,6 százalékkal zuhant szerdán, amivel teljesen eltörölte keddi nyereségét.

Az eddig meghozott lépések hatására és a pénzügyminiszter szombati tájékoztatójának hírére a vasérc árfolyama 1 százalékkal emelkedett, tonnánként 106,05 dollárra. A réz pedig 0,6 százalékos emelkedést produkált kedden a londoni tőzsdén, így tonnánként 9798 dolláron áll. A vasérc piacának kellett is ez az észhez térés, ugyanis szeptemberben kétéves mélypontra esett a Kína gazdasági kilátásait övező pesszimizmus miatt.

Az ösztönzőprogramok sem mentik meg a kínai gazdaságot

Jövőre várhatóan lassul a kínai gazdaság növekedési üteme a Világbank prognózisa szerint. A legfrissebb előrejelzés szerint a világ második legnagyobb gazdasága az idénre várt 4,8 százalék után 2025-ben csak 4,3 százalékkal bővül majd.

Az idei növekedési kilátásokat 0,3 százalékponttal emelte a Világbank az áprilisihoz képest az azóta bevezetett kínai ösztönző intézkedéseknek köszönhetően. Azonban ezek az intézkedések többnyire a monetáris politikát érintették, a Világbank a jövő évi gazdasági növekedési előrejelzésén nem módosított.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.