BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kína célba veszi a francia brandyt, Peking az uniós autóimportot is korlátozhatja

Az Európai Unió tagállamai megszavazták a kínai elektromos autókat sújtó vámot, amire válaszul Peking több ágazatot is célba vett. A francia italgyártókat kellemetlenül érinti a kínai intézkedés, de a jövőben az európai autógyártók és a luxusipar szereplői is aggódhatnak.

Kína olyan intézkedéseket tanulmányoz, mint például a nagy motorral felszerelt, importált járművekre kivetett vámok emelése – közölte  a távol-keleti ország kereskedelmi minisztériuma. Peking egyben korlátozást vezetett be a brandyk behozatalára: péntektől kezdve az importőröknek biztosítékot kell letétbe helyezniük a kínai vámhatóságoknál, ha az Európai Unióból származó ilyen alkoholt importálnak.

Daily Life In Normandy
Jean-Olivier Petrich, co-owner of The Domaine de La Flaguerie / Les Vergers de Ducy, checks the old oak barrels used to age Calvados (apple brandy).
On Monday, July 19, 2021, in Ducy-Sainte-Marguerite, Calvados, Normandy, France. (Photo by Artur Widak/NurPhoto) (Photo by Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Artur Widak / NurPhoto / AFP

Az EU vámokról szóló döntése után a megtorlás kérdése kerül előtérbe: mint ismert, múlt héten az unió tagállamai megszavazták az akár 45 százalékig terjedő, a kínai elektromos autókat sújtó sarcot. A voksoláson tíz ország a sáp mellett, öt ellene szavazott, 12 pedig tartózkodott.

Brüsszel szerint Peking olyan támogatásokat juttathat az elektromosautó-gyártóinak, ami torzítja a tisztességes versenyt. A világ második legnépesebb országa tagadja a vádakat, a felek közötti tárgyalások nem zárultak le, a kínai és az uniós szakértők új szisztémán dolgoznak, amely nem az autó gyártója, hanem a jármű tulajdonságai alapján állapítja meg a vámokat.

Kína nem hagyja magát

A távol-keleti ország először dömpingellenes vizsgálatot indított az uniós sertéshús importjával szemben. Ha ennek eredményeképpen az ázsiai nagyhatalom korlátozza az uniós sertésimportot, az igen súlyos csapás lenne elsősorban Spanyolországnak, Dániának és Hollandiának. Nem csupán azért, mert Kína az uniós sertéshús legnagyobb felvevőpiaca, 

hanem mert az állat olyan részeit is nagy tételben vásárolja, amelyek Európában eladhatatlanok.

Kína azóta újabb vizsgálatot indított az Európai Unióból származó tejtermékekkel szemben, ami főleg a német, ír, francia és holland termelőknek fájna a legjobban. Ezekkel kapcsolatban a kínai kereskedelem annyit közölt, hogy a vizsgálatok eredményei alapján objektív és igazságos döntést hoz, de borítékolhatóak a büntetővámok, ha nem sikerül megállapodni.

A pekingi bejelentést követően a francia italgyártók részvényei zuhanni kezdtek: a Pernod Ricard árfolyama több mint 4 százalékkal csökkent, míg a Remy Cointreau kurzusa majdnem 9 százalékot vesztett, ami az elmúlt 11, illetve 10 hónap legsúlyosabb egynapos esését jelenti. A Reutersnek megszólaló kereskedők attól tartanak, hogy Kína az európai luxusipart is célba veheti a jövőben.

Geopolitikai feszültségek

Kína és Európa kapcsolatait tovább rontották a geopolitikai feszültségek, miután a felek eltérő módon viszonyulnak az orosz–ukrán háborúhoz, és az öreg kontinens országai felsorakoztak az Egyesült Államok mellé a Peking ellen bejelentett korlátozások ügyében is. Az előbbi esetében az Európai Unió számos szankciót vezetett be Oroszország ellen, miközben Ukrajnát támogatja lőszerrel, pénzzel és haditechnikai eszközökkel. 

A távol-keleti ország viszont nemhogy nem vezetett be büntetőintézkedéseket, de segíti Moszkvát a szankciók kijátszásában, a kínai cégek pedig betöltötték a kivonuló európai vállalatok által hagyott űrt. A világ második legnagyobb gazdasága továbbá sérelmezte, hogy a csipgyártó berendezéseket készítő európai vállalkozások – például a holland ASML – a Fehér Ház tiltására nem szállítanak gépeket a kínai megrendelőknek.

A tárgyalások még zajlanak, de könnyen elmérgesedhet a vámvita. Pedig szükség lenne a párbeszédre: tavaly Kína volt az unió legnagyobb kereskedelmi partnere, miközben a blokk kereskedelmi deficitje éves szinten 27 százalékkal, 291 milliárd euróra csökkent.

Szabadpiac helyett protekcionizmus, totálisan megváltozott az amerikai gazdaságpolitika

Donald Trump 2021-es távozását megkönnyebbüléssel fogadták Amerika szövetségesei, mivel sokan úgy vélték, hogy Joe Biden piacbarátabb lesz a kereskedelem és a külpolitika terén. A valóság egészen másnak bizonyult: a republikánusokéhoz hasonlóan a demokraták gazdaságpolitikája is egyre inkább az „America First” megközelítést követi.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.