BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
China (Shandong) Pilot Free Trade Zone Qingdao Aera
Cargo ships load and unload containers in the Qingdao area of the China (Shandong) Pilot Free Trade Zone in Qingdao, China, on October 8, 2024. (Photo by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP) kínai gazdaság

Az ösztönzőprogramok sem mentik meg a kínai gazdaságot

A Világbank a növekedés lassulására számít. A kínai gazdaságon egyelőre az ösztönzések sem segítenek.

Jövőre várhatón lassul a kínai gazdaság növekedési üteme a Világbank szerint. A legfrissebb előrejelzés alapján a világ második legnagyobb gazdasága az idénre várt 4,8 százalék után 2025-ben csak 4,3 százalékkal bővül majd.

China (Shandong) Pilot Free Trade Zone Qingdao Aera
Cargo ships load and unload containers in the Qingdao area of the China (Shandong) Pilot Free Trade Zone in Qingdao, China, on October 8, 2024. (Photo by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP) kínai gazdaság
A kínai gazdaság lassuló növekedésére számít a Világbank / Fotó: AFP

Az idei növekedési kilátásokat 0,3 százalékponttal emelte a Világbank az áprilisihoz képest az azóta bevezetett kínai ösztönző intézkedéseknek köszönhetően, amelyek erősítették a befektetői bizalmat és rövid ralihoz vezettek a kínai tőzsdéken. Mivel azonban ezek az intézkedések többnyire a monetáris politikát érintették, a Világbank a jövő évi gazdasági növekedési előrejelzésén nem módosított.

Aaditya Mattoo, a Világbank kelet-ázsiai és csendes-óceáni vezető közgazdásza azonban a CNBC-nek nyilatkozva figyelmeztetett, hogy az ösztönző intézkedések „költségvetési dimenziója” továbbra is meghatározatlan, ami bonyolítja az előrejelzéseket.

A kérdés az, hogy ezek az intézkedések valóban ellensúlyozni tudják-e a fogyasztóknak a csökkenő fizetésekkel, az ingatlanjövedelmek visszaesésével kapcsolatos aggodalmait, a megbetegedéstől, megöregedéstől és munkanélkülivé válástól való félelmeit

– hangsúlyozta Mattoo.

Nem segíti a kínai gazdaságot a fogyasztás

A Világbank szerint ugyanis ezek az aggodalmak magyarázzák a gyenge fogyasztást. A kormányzat azt remélte, hogy a népköztársaság megalapításának évfordulójához kapcsolódó egyhetes ünnepen végre megfordul a trend és elkezdenek költekezni ez emberek.

Night Market in Nanjing
People are tasting food at the illuminated Longhu Zijin Night Market in Nanjing, China, on August 9, 2024. (Photo by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP) kínai gazdaság
A kínai gazdaság felpörgetéséhez nagyobb fogyasztás kellene, de az emberek óvatosan költenek / Fotó: AFP

Az úgynevezett aranyhét azonban nem váltotta be a reményeket, a kínai fogyasztók változatlanul óvatosak. A Goldman Sachs elemzése szerint a hétfőn véget ért egyhetes ünnep alatt két százalékkal kevesebbet költöttek belföldi utazásra, mint a koronavírus-járvány előtt. Ez azonban így is némi javulást jelent, mert a különbség a tavaszi fesztivál idején még tíz százalék volt. Mutatja azonban, hogy a Világbank okkal óvatos.

A kaszasikerek hiányában elmaradtak a tavalyi 2,7 milliárd jüantól a mozik jegybevételei is, Kínai Filmhivatal adatai szerint mindössze 2,1 milliárd jüant termeltek, és 2023-hoz képest egy nappal később érték el az egymilliárdos határt is. (Egy kínai jüan 51,6 forint.)

A kormány egyelőre nem a fogyasztókkal foglalkozik

James Sullivan, a JPMorgan ázsiai-csendes-óceáni részvénykutatási vezetője emlékeztetett, hogy az ösztönző intézkedéssel a kormány egyelőre inkább a kínálatra és a beruházásokra összpontosít, nem a fogyasztási kiadásokkal kapcsolatos problémákra. Szerinte nagy kérdés, hogy ez a helyzet változik-e, de egyelőre nem számít rá.

A Woven Bag Company in Lianyungang
kínai gazdaság
A régió jövőre gyorsabban nő majd, mint a kínai gazdaság / Fotó: AFP

A fogyasztás mellett azonban nagymértékben függ Kína jövő évi gazdasági növekedésének üteme a további ösztönzőcsomagok nagyságától és a novemberi amerikai elnökválasztás eredményétől is, emlékeztetett Hui Shan, a Goldman Sachs vezető kínai közgazdásza. Az amerikai befektetési bank és pénzügyi szolgáltató egyelőre ugyanúgy 4,3 százalékos lesz bővülésre számít, mint a Világbank.

Egyelőre nincsenek új ígéretek

A kínai Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság elnöke a héten további intézkedéseket ígért az ország gazdaságának megerősítésére, többek között a helyi önkormányzatoknak szóló speciális célú kötvénykibocsátás felgyorsítására. Újabb nagyobb ösztönző terveket azonban nem jelentett be.

A Világbank már régóta merész politikai intézkedéseket szorgalmaz a növekedés ütemének fellendítésére, 

például versenyhelyzet megteremtését, az infrastruktúra fejlesztését és az oktatás reformját. A mélyreható, strukturális reformokat ugyanis nem helyettesítik az ösztönzőcsomagok, előbbiekre van szükség ahhoz, hogy hosszú távon biztosítsák a fejlődést.

A régió előzi Kínát

Erre annál is nagyobb szüksége lenne Pekingnek, mert a Világbank előrejelzése szerint a kelet-ázsiai és csendes-óceáni térség növekedési üteme 4,7 százalék lesz idén és 4,9 százalék jövőre az export bővülésének és a jobb pénzügyi helyzetnek köszönhetően.

A régiónak azonban több belföldi hajtóerőt kell találnia a növekedéshez Kína lassulása miatt.

„Három évtizeden keresztül Kína növekedése jótékonyan hatott szomszédaira, de ennek a lendületnek a mértéke most csökken” – emlékeztetett jelentésében a Világbank. 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.