Kína két rakétát küldene a Holdra 2030-ig: az egyik az égitest felszínén landoló leszállóegységet, a másik az asztronautákat és az űrhajót szállítaná – számolt be a kínai állami média szerdán. Mindkét rakéta belépne a Hold pályájára, és a sikeres dokkolást követően az űrhajósok leereszkednének az égitest felszínére.

Xichang Satellite Launch Center In Sichuan
Various types of rockets are displayed at the exhibition hall of Xichang Satellite Launch Center in Xichang, Sichuan province, China, May 30, 2023. Xichang Satellite Launch Center is China's satellite launch base, established in 1970, is one of China's three space launch centers. (Photo by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

Kína ikerrakétákkal hidalná át azt a problémát, hogy még nem sikerült kifejlesztenie olyan erős rakétát, amelynek segítségével mind az asztronautákat, mind a leszállóegységet eljuttathatná a Holdra.

Miután az űrhajósok befejezték tudományos feladataikat, és mintákat gyűjtöttek a Holdról, űrhajójukkal visszatérnek a Földre

– vázolta a terveket Csang Haj-lian űrmérnök.

Magyar űrhajósjelöltek felkészítését segíti a Semmelweis Egyetem

A Semmelweis Egyetem a HUNOR elnevezésű Magyar Űrhajós Program egészségügyi és kutatási háttérintézményeként vesz részt a Kiválasztási és Kiképzési Alprogramban.

Az elmúlt években fokozódott az űrkutatási verseny, miután Kína és az Egyesült Államok is szemet vetett a Hold potenciális ásványkincseire. Kína egyelőre le van maradva az Egyesült Államok mögött tapasztalatban és technológiában, miután az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) legutóbb 1972-ben küldött embert a Holdra, és 

az amerikai űrhajósok 2025-ben várhatóan visszatérnek az égitestre.

Kína Holddal kapcsolatos céljainak elérése érdekében egy szupernehéz hordozórakétát, egy új generációs űrhajót, egy leszállóegységet és egy holdjárót fejleszt ki – mondta el Csang.

Az Egyesült Államok és a Szovjetunió után a világon a harmadik országként Kínának sikerült mintát hoznia a Holdról egy legénység nélküli küldetés során 2020-ban.